Макрон призовава за провеждането на референдум за изменение на климата

Френският президент вече проведа среща по темата за климата с избиратели, избрани на случаен принцип

Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска национален вот относно предложения за мерки в отговор на изменението на климата, съобщава Bloomberg.

“Референдумът ще даде възможност на всички да участват в проблема“, заяви Макрон пред членовете на консултативния съвет в петък.

Срещата в Париж беше първата среща на Макрон с група от 150 избиратели, избрани на случаен принцип, които работят съвместно с експерти, икономисти и дипломати в областта на изменението на климата, за да изготвят препоръки относно политиките за намаляване на въглеродните емисии на Франция.

Още по темата

Последните природни бедствия, включително големите пожари в Австралия и Бразилия, увеличават натиска върху правителствата по целия свят да предприемат по-решителни действия за намаляване на въглеродните емисии. В същото време Макрон се сблъска с остро противопоставяне при предишни усилия от негова страна по въпроса, включително при опита за увеличаване на данъка върху горивата.

Желанието на Макрон по-широк кръг от французи да се включат в определянето на политиката за климата на страната идва, след като той се сблъсква със серия от критики, че президентският му стил на управление е доста дистанциран.

Напрежението отново се покачи наскоро заради плана на френския президент за реформа на пенсионната система, което предизвика стачки, продължаващи повече от месец.

Последни новини
Още от Новини от света