Иран призна, че случайно е свалил украинския самолет

Това се случва, след като Иран многократно отричаше подобен сценарий и обвиняваше западните правителства в разпространение на лъжи

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран обяви, че погрешка е свалил украинския самолет, убивайки 176 души на борда му, и изказа дълбокото си съжаление, след като първоначално отрече да има общо със случая. Всичко това се случва след ескалацията на напрежението заради иранските ракетни удари по американски цели в Ирак, предава Ройтерс, цитиран от investor.bg.

Катастрофата от сряда засилва международния натиск върху Иран след месеци на търкания със Съединените щати и няколко военни атаки. Напрежението в Близкия изток се увеличи миналата седмица, след като американско нападение с дрон доведе до смъртта на ирански генерал в Ирак, а това накара Техеран да се прицели в американски бази.

Още по темата

Канада, чиито 57 граждани са се намирали на борда на сваления самолет, и Съединените щати вярват, че иранска ракета е свалила самолета, въпреки че заявиха, че вероятно става дума за инцидент. Канадският министър на външните работи каза на Иран, че “светът наблюдава”.

Украйна беше по-предпазлива при определянето на вината, но заяви, че се е съгласила с Канада за настояване за обективно разследване.

“Ислямска република Иран дълбоко съжалява за катастрофалната грешка”, написа иранският президент Хасан Рухани в Twitter. “Мислите и молитвите ми са с всички опечалени семейства”.

Много от жертвите са иранци с двойно гражданство.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter, че “човешката грешка във време на криза е причинена от авантюризма на САЩ, а тя е довела до бедствие”.

Изявлението на иранските военни, което беше първата индикация за обрата в позицията на страната, гласи, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на елитната Революционна гвардия.

Посочва се още, че по това време самолетът е забелязан на радара в близост до други стратегически обекти, което е довело до “по-голяма чувствителност на системите за противовъздушна отбрана”. Според съобщението отговорните страни ще бъдат насочени към съдебния отдел на военните части.

Последни новини
Още от Новини от света