M&A пазарът започва годината най-вяло от 5 години насам

От 1 януари насам са обявени сделки за 23.8 млрд. долара в световен мащаб

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пазарът на сливания и придобивания (M&A) все още не се е завърнал от почивката около празниците. M&A пазарът започва годината най-вяло от 5 години насам, след като от 1 януари до сега са обявени сделки за 23.8 млрд. долара в световен мащаб, съобщава Bloomberg. За сравнение през първата седмица на 2019 г. сделките в сектора бяха на стойност 134.1 млрд. долара.

Дори и без сделката между фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb и компанията за биотехнологии Celgene на стойност 88 млрд. долара в третия ден на миналата година, сделките през 2020 г., включително инвестициите, са много по-малко от първата седмица на 2019 г.

Още по темата

Затишието през първите седем дни на 2020 г. идва след доста натоварения декември, когато бяха обявени сделки за 380 млрд. долара, което е ръст от 59% спрямо същия месец на миналата година. Като цяло 2019 г. донесе на пазара на сливания и придобивания сделки на стойност общо 3.6 трлн. долара в световен мащаб, което е малко под нивата от предходната година.

Вялото начало на тази година се усеща особено силно в САЩ, където 297 сделки на стойност общо 9 млрд. долара, обявени през миналата седмица, са в силен контраст с 300-те сделки за същата седмица на 2019 г., които възлизат на над 22 млрд. долара, без да се включва сделката за Celgene. Въпросната сделка беше втората по големина за 2019 г. след обявената през юни покупка на Raytheon от United Technologies.

Сделките, включително големите инвестиции, отбелязват най-слабото начало на годината от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg

Последни новини
Още от Новини от света