Климатичните цели на Германия поставят на карта наследството на Меркел

Проблеми пред ВЕИ сектора и заложени обещания в пакета на правителството са ключови за годината

Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дългият и растящ списък на Германия с неизпълнени климатични цели е сред основните приоритети в дневния ред на правителството през тази година и заплашват да омаловажат наследството на канцлера Ангела Меркел, ако останат неизпълнени, пише Bloomberg.

В речта си за Нова година Меркел заяви, че знае, че все още има недостатъци в политиките на нейната коалиция, които имат за цел радикално да намалят парниковите газове, отделяни от най-голямата икономика в Европа. Критикуваният климатичен план, който обеща да спре употребата на въглища и да ускори използването на електрически превозни средства, предизвика загрижеността на индустрията заради загубата на конкурентоспособност и критиките от страна на природозащитниците, които искаха още повече мерки.

Списъкът със задачи пред т. нар. "канцлер по климата, както бе наречена Меркел, включва коригиране на стимулите за пазарите на вятърна енергия, ограничаване на нарастващите цени на електроенергията за потребителите и др. Когато парламентът в Берлин се събира отново на 13 януари, се очаква именно темата за климата да присъства отново. 

Германия има за цел да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Страната също така възнамерява да намали емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

ВЕИ 

Плановете на Германия за 65% от необходимата й енергия да идва от вятърни изтичници до 2030 г. се сблъсква с различни предизвикателства, но в такава ситуация слънчевите панели могат да наберат допълнителна преднина. 

Отказ от въглища 

Най-големите германски потребители за лигнитни въглища RWE и LEAG са в ожесточена борба с правителството за плановете му да спре използването на въглища. 

Ако промяната в закона бъде приета, Германия ще трябва да спре добива на 12,5 гигавата мощност, добивана от въглища, до 2023 г. Този обем се равнява на почти цялата инсталирана мощност в Дания.

Цени на енергията 

Доплащанията за възобновяема енергия и преноса са направили електроенергията на Германия сред най-скъпата. Тези високи разходи затрудняват електрифицирането на транспорта и отоплението.

Още по темата

Дори когато референтните цени на едро намаляват, цените за потребителите ще се повишат средно 6% през тази година, съобщи агенция Verivox през декември.

Последни новини
Още от Новини от света