Германският износ отчита изненадващ спад

Слаб ноември за германския експорт: Компаниите са пласирали с 2,9% по-малко стоки в чужбина спрямо 2018 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Германските износители са претърпели изненадващ неуспех през ноември 2019 г. Според Федералната статистическа служба износът се е понижил с 2,3% спрямо предходния месец, предава германското издание Die Zeit.

За сравнение: през ноември 2018 г. износът дори е спаднал с 2,9 % до 112,9 млрд. евро.

Според данни на статистици от Висбаден германските компании са изнесли стоки на стойност около 1,23 трлн. евро през единадесетте месеца до ноември, което е малко повече, отколкото стойността в същия период на предходната година - 1,22 трлн. евро. Така може да се заключи, че развитието през 2019 г. до голяма степен е било положително. С изключение на месеците април, юни, август и ноември фирмите в Германия са успели да увеличат износа си спрямо същия месец на предходната година.

Износът обаче е далеч от темповете на растеж от годините на бум. Търговската война между САЩ и Китай натежава на глобалната икономика и също забавя икономическия растеж на Китай, от коeто Германия като eкспортно ориентирана страна би пострадала.

Германската асоциация за търговия на едро, външната търговия и услугите (BGA) е отчела ръст на износа за цялата 2019 г. от 0,5%.

За току-що стартиралата 2020 г. Германската индустриално-търговска камара (DIHK) пък предполага, че износът ще се свие леко.

"Позитивните нагласи на износителите са се „изпарили" отново след двата добри предходни месеца“, споделят икономисти, оценявайки публикувани данни. Положително развитие регистрира индустриалното производство. Германските компании са увеличили производството си през ноември по-драстично за първи път от последната година и половина насам. Индустриалните, строителните и енергийните доставчици заедно произвеждат 1,1% повече в сравнение с декември, съобщава Министерството на икономиката в Германия.

Икономистите са отчели ръст в размер на 0,7 %. "Икономическият спад в промишлеността все още не е преодолян", заявиха още от министерството. „Възстановяването на обема от поръчки и подобрението в бизнес климата обаче са знак, че индустриалната икономика през следващите месеци донякъде трябва да нарасне“.

Последни новини
Още от Новини от света