Ракети по американски бази в Ирак, самолетна катастрофа, злато и петрол поскъпват

Веднага след атаките по американски бази от страна на Иран Брент мина границата от 70 долара за барел, а златото - 1600 долара за тройунция

Хиляди хора участваха в погребалното шествие за Солеймани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Хиляди хора участваха в погребалното шествие за Солеймани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Осми януари ще бъде запомнен от много хора, след като само в период от няколко часа Иран атакува с ракети американски бази в Ирак, а катастрофа с украински Boeing взе 170 жертви в Техеран.

Тази нощ Иран изстреля ракети по американски бази в Ирак, което е пряко нападение върху американски сили в региона, което рискува и по-нататъшни действия от страна на президента Доналд Тръмп. Действията дойдоха в отговор на въздушен удар от страна на САЩ, който уби иранския генерал Касем Солеймани миналата седмица, съобщи Bloomberg.

Елитният ислямски революционен гвардейски корпус пое отговорност за нападението. Изстреляни са 15 ракети, 10 от които са ударили базата Ал-Асад в Западен Ирак и Ербил в Северен Ирак.

Очаква се по-късно изявление на Доналд Тръм. Напрежението между Иран и САЩ нарасна при Тръмп, който излезе от иранската ядрена сделка, договорена от неговия предшественик. Оттогава Иран многократно предупреждава, че ограниченията на ядрената му програма ще бъдат премахнати.

Американските авиационни регулатори издадоха нови ограничения, забраняващи гражданските полети над Ирак, Иран, Персийския залив и Оманския залив.

Към това се добавя и катастрофа на самолет Boeing 737, превозващ 180 пътници и екипаж, тръгнали към Украйна, който се разби в Иран поради технически проблеми малко след излитането. Всички пътници са загинали, като това се случва в тежък момент, както за Иран, така и за Boeing.

Още по темата

„Докато оценяваме ситуацията и нашия отговор, ние ще предприемем всички необходими мерки за защита на американските служители, партньори и съюзници в региона“, се казва в изявление на Пентагона.

Базата на Ал-Асад е ключово американско съоръжение в Ирак. Американският вицепрезидент Майк Пенс го посети в края на миналата година, а Тръмп беше там през декември 2018 г.

Ислямският революционен гвардейски корпус нарече нападението си „Мъченик Солеймани“, в чест на лидер, който много иранци считат за национален герой за подвизите си в конфликти от Сирия до Йемен.

Как реагират пазарите*:

- Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,80% до 63.20 долара за барел. Брент повишава цената си с 1.07% до 69 долара за барел. Веднага след атаката по американските военни бази петролът поскъпна с по над 4%, като Брент премина 70 долара за барел;

- Златото регистрира ръст в цената си с 0,93% за контракти с доставка през февруари до 1589 долара за тройунция. Веднага след атаката жълтият метал, възприеман за актив убежище мина границата от 1600 долара за тройунция.

- Азиатските индекси отчетоха понижения, като повечето регионални индекси изгубиха по около 1 и над 1% от стойността си.

*Информацията е актуална към 9:51 часа българско време

Последни новини
Още от Новини от света