Microsoft завърши най-добрата си година от десетилетие

Компанията се представи по-добре отколкото през първите 10 години на новия век

Microsoft. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Microsoft. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Microsoft завърши най-добрата си година от десетилетие, поне по отношение на представянето на цената на акциите, пише CNBC, предаде Investor.

Книжата завършиха последната търговия за 2019 г., във вторник, на стойност 157.70 долара, с което ръстът им за годината достигна 56.8%. В рамките на десетилетието цената се е повишила с цели 417%, не колкото впечатляващите 9562% през 90-те години, когато се появи Windows 95, но значително повече от ръста в първото десетилетие на XXI век, когато името на компанията беше свързвано с голям антитръстов случай.

Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite и S&P 500 също нараснаха през последните десет години предвид най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ. Nasdaq се представи по-добре от другите два индекса със своя ръст от 295%.

Microsoft не успя да запише толкова голямо повишение, колкото част от другите представители на S&P 500, като Amazon, Broadcom и Netflix. Но все пак стойността на компанията е по-голяма от тази на всяка от другите три, тъй като пазарната ѝ капитализация възлиза на 1,20 трлн. долара. Само Apple и Saudi Aramco в момента са с по-висока капитализация от нея.

Тази година Microsoft имаше основен принос за ръста на S&P 500 - на второ място след Apple. Компанията на Сатя Надела донесе около 7% от повишението на индекса за 2019 г.

Постижението отразява еволюцията на Microsoft. През последните десет години лидерът на компанията направи промяна в стратегията ѝ и осъществи най-голямото придобиване в нейната история. През 2019 г. Microsoft заложи на тези промени, докато инвеститорите очакваха по-голям растеж, тъй като компаниите залагаха на най-новите технологии.

Ето и част от основните събития за Microsoft за 2019 г., които могат да донесат бъдещи ръстове на цената на акциите в следващите месеци или години:

Краят на поддръжката на Windows 7

На 14 януари 2020 г. Microsoft ще спре да пуска пачове за сигурност за Windows 7, която излезе през 2009 г. Това събитие кара компаниите да инвестират пари, така че служителите им да разполагат с най-новата платформа Windows 10. През първото тримесечие от фискалната 2020 г. за Microsoft, приходите от Windows OEM Pro са нараснали с 19 на сто, или с най-бързия си темп на растеж от 2014 г. Windows OEM Pro включва продажбите на лицензи за Windows за търговски персонални компютри и представлява 46% от общите приходи от Windows, посочват анализаторите от Bernstein Research Марк Мьордлър и Фироз Жалиджи в бележка до клиентите от ноември.

Още по темата

Ъпдейти на сървърните продукти

Поддръжката на софтуера за бази данни SQL Server 2008  приключи през юли, а операционните системи Windows Sever 2008 и Windows Server 2008 R2 ще достигнат този етап на 14 януари 2020 г. Организациите започнаха да се насочват към по-нови продукти, които подкрепиха приходите от сървърни продукти и облачни услуги на Microsoft. Тази категория нарасна с 30 на сто през първото тримесечие на фискалната 2020 г. за Microsoft, а това е ключово, защото това е най-голямата категория продукти и услуги на компанията по приходи. В този сегмнент попада и услугата за публични облаци Azure.

Повече по темата четете в Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света