Кипър, Гърция и Израел подписват сделката за газопровода EastMed

Връзката от 1900 километра ще свързва наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Президентът на Кипър Никос Анастасиадес, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще подпишат в четвъртък споразумение за изграждането на газопровода за природен газ в Източното Средиземноморие, съобщава Bloomberg.

Връзката от 1900 километра (1181 мили) ще свързва наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия. Проектът се разработва от IGI Poseidon SA, съвместно предприятие на гръцкия държавен доставчик Depa SA и Edison SpA. Италианският премиер Джузепе Конте е готов да подпише споразумението на по-късен етап.

Подписването на документа идва в момент, когато напрежението нараства в региона след спорното споразумение на Турция, което очертава морските граници с Либия и потвърждава претенциите към райони от Средиземноморието, които газопроводът може да пресече.

Кипър, Гърция и Израел са против споразумението за морските граници с Либия.

„Целта на споразумението за тръбопровода не е да изпрати послание до Турция, а да насърчи сътрудничеството в енергийния сектор на регионално ниво“, заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис на 24 декември.

IGI Poseidon през декември се съгласи да ускори развитието на газопровода EastMed и да вземе окончателно инвестиционно решение в рамките на две години. Европейският съюз заяви, че подкрепя проекта, защото той ще помогне за диверсифициране на доставките на газ и повишаване на енергийната сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео също подчерта американската подкрепа за тръбопровода, когато присъства на тристранната среща на върха между Кипър, Гърция и Израел в Йерусалим през март.

Последни новини
Още от Новини от света