Ще бъде ли 2020 годината на търговския мир?

Митата не са достатъчни, за да решат проблемите на американската икономика

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

След години на усилена борба с американския търговски дефицит президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно призова за мир. Неговата администрация  възобнови споразумението с Мексико и Канада, което самият Тръмп преди време нарече „най-лошата търговска сделка, правена някога“. В същото време от Белия дом посочиха, че са готови да подпишат споразумението от първа фаза на помирителния договор с Пекин, пише Quartz.

През последните 12 месеца общият дефицит нарасна леко до 871 млрд. долара и вече е с над 18% по-висок, отколкото през 2016 г., според анализ на Panjiva, която е част от S&P Global.

Търговският дисбаланс на САЩ с Китай се свива, понижавайки се с повече от 10% за 12-те месеца, които приключиха през октомври 2019 г., в сравнение със същия период година по-рано. Но данните затрудняват локализирането на въздействието на американските политики.

С други думи - липсва забележителна промяна в търговията между САЩ и Китай. Това е видимо от разглеждането на данните по сектори, вместо на база двустранна търговия. Пример за това може да се даде по отношение на високотехнологичните стоки, тъй като въпреки близо 2-годишната размяна на мита америкаците продължават да купуват повечето такива продукти от чужбина.

Още по темата

Подобно производство е от решаващо значение за създаването на добре платени работни места и насърчаването на дългосрочния растеж. Хроничният дефицит в сектора отразява ерозията на американската конкурентоспособност и засяга пазара на труда.

Премахването на митата може да помогне малко, защото ще намали несигурността, която натежава на бизнес инвестициите. Проблемите на американската икономика обаче се коренят в дисбаланси по отношение на глобалната икономика и са по-дълбоки от търговската политика на САЩ.

За начало отвореността на американските капиталови пазари към чуждестранни спестявания оставя щатския долар постоянно надценен, като за сметка на това се подбива конкурентоспособността на износа от САЩ.

Налагането на мита обаче е далеч по-лесно от реформирането на структурата на световната икономика. От тази гледна точка актуализацията на търговския пакт между САЩ, Мексико и Канада, както и споразумението между Вашингтон и Пекин, могат да доведат до период на „търговски мир“, но конфликтът все още е на хоризонта.

 

Последни новини
Още от Новини от света