Какви ще бъдат професиите на новото десетилетие?

През следващото десетилетие ще има нарастващо търсене на учени, изследващи поведението на хората, консултанти по дигитална детоксикация и дизайнери на рециклирани дрехи

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

В следващото десетилетие може да се наблюдава нарастващо търсене на учени, изследващи поведението на хората, анализатори на бази данни, дизайнери на рециклирани дрехи и дори консултанти по дигитална детоксикация, пише Bloomberg.

Brexit, климатичните промени, икономическото забавяне и технологиите са сред факторите, които биха могли да окажат най-голямо влияние върху работните места през 2020 г. според Кралското дружество на Великобритания за насърчаване на изкуствата, производството и търговията.

От Кралското дружество разглеждат четири възможни сценария за развитие на работните места:

Икономика на големите технологии - „нова епоха на машините“, при която технологиите се развиват с бързи темпове, от самоуправляващи се автомобили до 3D печат, осигуряващи по-евтини стоки, но увеличаващи безработицата.

 Професии, които ще са актуални: разработчици на софтуер, консултанти по дигитална трансформация, специалисти по връзки с обществеността в сферата на технологиите

Икономика на прецизността - „бъдеще на свръх наблюдението“, където технологичният процес е умерен, но разпространението на сензори позволява на фирмите да създават стойност, като улавят и анализират повече информация за предмети, хора и околната среда.

 Професии, които ще са актуални: учени, изследващи поведението на хората, анализатори на бази данни, мениджъри, отговарящи за използването на енергия в общността.

Още по темата

Икономическа миграция – когато намаляват инвестициите в иновации, а работниците губят вяра в капитализма.

 Професии, които ще са актуални: работници в хранителни кооперации, дизайнери на рециклирани дрехи, мениджъри на енергия в общността.

Икономиката на емпатията - „бъдеще на отговорното управление“, в което икономиката напредва, заедно с обществената осведоменост за опасностите от това, автоматизацията се управлява внимателно в партньорство с работници и синдикати, а разполагаемият доход се свива в сектори като образование, медицински и социални грижи и развлечения.

 Професии: консултанти по дигитална детоксикация, лични съветници по връзки с обществеността.

В доклада се казва още, че през последните 10 години затегнатите правителствени разходи, нарастването на електронната търговия, както и застаряващото население, допринасят за промени в заетостта.

Компютърните специалисти, финансовите директори и шофьорите на микробуси са сред професиите, при които се наблюдаваше най-голям ръст. Сред най-силно засегнати пък се оказаха банковите служители и продавачите на дребно.

Последни новини
Още от Новини от света