Виетнам наказва компании за търговски измами с продукти от Китай

Властите засилват действията си срещу китайски производители, опитващи се да избегнат митата на САЩ

Снимка: Martina Albertazzi/Bloomberg Снимка: Martina Albertazzi/Bloomberg

Виетнам ще накаже четири компании за наличие на подправени етикети върху продукти от Китай, за които фирмите твърдят, че са направени на местно ниво, съобщава Bloomberg. Причината е, че властите засилват действията си срещу китайски производители, които се опитват да избегнат митата на САЩ.

В изявление на правителството се казва, че неиндентифицираните компании, които сглобяват традиционни и електрически велосипеди, както и дървени шкафове, признават за нарушението. Митническият отдел на Виетнам разследва възможни нарушения и от пет други компании, произвеждащи слънчеви батерии и LED светлини.

Агенцията е наредила на митническите звена в девет града и провинции на Виетнам да проучат дейността на още 24 фирми. Тя призовава за по-задълбочено проучване на компаниите, които внасят китайски резервни части и аксесоари за износ в САЩ и Европейския съюз.

Още по темата

Виетнам има строги правила относно местното производство, като търговските партньори на страната също могат да предприемат действия срещу неправилното етикиране на стоки, както и срещу извръшването на търговски измами.

САЩ заплашиха да наложат мита на югоизточната азиатска държава заради нарастващия търговски излишък. Ханой засилва усилията срещу това да спре износителите от Китай да се опитват да прекарат стоки през Виетнам, в опит да избегнат по-високите мита в САЩ.

Търговският излишък на стоки между Виетнам и САЩ се покачи до 46,3 млрд. долара през първите десет месеца на 2019 г., като това е увеличение с 39% спрямо същия период през миналата година, правейки го цел за Белия дом.

Американският президент Доналд Тръмп нарече Виетнам "търговски нарушител", като наложените мита от над 400% за стомана от Виетнам, се дължат на обвинения от страна на САЩ към югоизточната азиатска държава за незаконно превозване на стоки.
 

Последни новини
Още от Новини от света