Как Русия увеличава влиянието си в Арктика?

Арктика има и икономическа, отбранителна и транспортна стойност за Кремъл

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Докато светът се фокусира върху търговските войни и променящата се геополитическа динамика, Русия тихо разширява собственото си политическо, икономическо и военно влияние в едно слабо наблюдавано пространство – Арктика, пише Investor.bg

Русия със сигурност се чувства у дома си в Арктика. Руската брегова ивица представлява 53% от бреговата ивица на Северния ледовит океан, а населението на страната в региона наброява приблизително 2 милиона души - това е около половината от хората, живеещи там, според Арктическия институт, център за циркулярни изследвания на сигурността, пише CNBC.

Поради това може би не е изненада, че Русия иска да разшири влиянието си в региона, който предлага множество възможности в различни области, вариращи от енергетиката и търговията до отбраната.

„Русия е по силата на своята география най-голямата арктическа страна. Фактът, че там живеят 2 милиона руснаци, означава, че Арктика е Русия по много начини“, коментира пред CNBC Андреас Щаген, старши научен сътрудник в Института „Фритьоф Нансен“ в Норвегия и Арктическия институт.

„И в Русия Арктика резонира с хората и те разполагат с толкова много ресурси в този регион – нефт, газ, аквакултури, минерали“, допълва той.

Още по темата

Според оценките неизползваните запаси от нефт и газ, както и минерални ресурси, възлизат на 35 трлн. долара.

Щаген казва, че Русия може да се възползва от Арктика за икономически цели и от известно време играе важна роля като инвеститор в големи проекти, като например проектът за втечнен природен газ Ямал – един от най-големите и най-сложните, според Total. Компанията има 20% дял в проекта, базиран на полуостров Ямал над Арктическия кръг. Новатек, вторият по големина в Русия производител на природен газ, има 50% дял в начинанието.

В опит да насърчи енергийните компании да увеличат дейностите по проучване и добив в Арктика, Кремъл обяви през октомври намаление на данъците за 1 трлн. рубли (около 40 млн. долара), за да стимулира активността.

Арктика не е значим регион за Русия само заради ресурсите, а има и икономическа, отбранителна и транспортна стойност. В голяма степен регионът има и символична и националистическа стойност, коментира Щаген.

„Името на играта в Арктика е присъствие“, коментира той и допълва, че регионът има огромна стойност за руския президент Владимир Путин и в последните две десетилетия се наблюдава повишаване на руските националистически настроения.  

Още по темата четете на Investor.bg

 

 

Последни новини
Още от Новини от света