Може ли човек да притежава частен самолет, ако го е грижа за климатичните промени?

Все повече млади хора искат да намалят въглеродния отпечатък върху околната среда

Снимка:  Bridget Bennett/Bloomberg Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

За много хора частните самолети са екстравагантност. Но за заетите мениджъри и известните личности самолетите, които спестяват време, осигуряват удобство и допълнителна сигурност, са повече от необходимост, пише Bloomberg.

Напоследък обаче те идват с допълнителни разходи: екологичната отговорност. По-младите поколения оказват натиск върху своите заможни родители, баби и дядовци, обмисляйки своя принос към глобалното затопляне, казва Дарън Келанд, служител в компанията за финансови услуги Hawksford. Той припомня, че дъщерята на един клиент не позволила на баща си да закупи частен самолет, без той да има план за компенсиране на вредните емисии.

Но пътуващият елит не е единственият, който изпитва вина. Протестите срещу климатичните промени като „Бунтът срещу масовото измиране“, както и добиващото популярност движение срещу въздействието на изкопаемите горива върху околната среда, карат много от пътниците да се срамуват от избора си да пътуват със самолет. 

„Не мога да се сетя за човек, който не се интересува от околната среда“, споделя Стийв Варсано, собственик на бизнес за частни самолети в Лондон. Той е на мнение, че обществото иска да допринесе за решаването на този проблем. Според Варсано клиентите се интересуват по какъв начин могат да намалят вредните емисии от полетите. В същото време индустрията тества авиационни горива с по-ниски нива на въглерод, което би довело до положително въздействие, ако такива самолети започнат да се използват масово.

Още по темата

Да кажем, че вие сте собственик на частен самолет и искате да намалите въглеродния отпечатък, който се отделя от него. Нека разгледаме как точно би станало това:

Помагат ли пътническите полети на планетата?

Авиационната индустрия е отговорна за около 2% от емисиите на парникови газове, показват данни на ООН. Частното пътуване с въздушен транспорт представлява една малка част, но въглеродният отпечатък би бил по-нисък, ако летите с пътнически полет. Според частната компания за чартърни самолети Victor частният самолет излъчва до 20 пъти повече въглеродни емисии на пътна миля спрямо пътническите самолети. Но независимо как летите човек, той допринася за изменението на климата.

„Първото усилие е да се намалят максимално емисиите“, казва Сара Льогерс, директор на Gold Standard, независима компания за проекти, насочени към намаляването на въглеродния отпечатък. Тя допълва, че какъвто и да е отпечатъкът от вредни емисии за всеки човек, то той трябва да поеме отговорност за него.

 

Как мога да компенсирам за вредните емисии, които отделям?

Ако имате парите, най-лесният начин е да платите за въглеродни кредити. За да сте сигурни, че инвестирате в проект, който наистина би помогнал на планетата, е нужно да търсите кредити от групи, които биват подкрепяни от утвърдени неправителствени организации. Компанията Gold Standard, създадена благодарение на WWS и други неправителствени организации, е издала над 100 млн. въглеродни кредита от около 700 проекта по целия свят. Можете да компенсирате тон въглерод, като дарите 18 долара за възстановяване на горите в Източен Тимор или да дадете 15 долара на програма, осигуряваща на жени в Северен Дарфур печки, които икономисват гориво.

Как да знам какво количество трябва да компенсирам?

Зависи от фактори като количеството изгорено гориво, както и достигнатата височина по време на полет.

„Хората са спокойни от факта, че могат да се доверят на различни калкулатори, които да изчислят какъв би бил въглеродният отпечатък, отделен по време на техния полет“, казва още Льогерс. Подробностите, свързани с пътуването с личен самолет, включват това, че ще трябва да се свържете със свой собствен експерт, който да изчисли какви ще бъдат вредните емисии.

Мога ли да използвам биогориво за самолета си?

Ако успеете да намерите такова. Произведените през 2018 г. над 15 млн. литра ( почти 4 млн. галона) авиационно биогориво представляват по-малко от 0,1% от общия разход на авиационно гориво, твърди Международната агенция по енергетика. През март агенцията отбеляза на своя сайт, че само пет летища имат редовно разпределение на биогорива – Берген, Норвегия; Бризбейн, Австралия; Лос Анджелис; Осло и Стокхолм. Биогоривата са и по-скъпи. Според авиационната индустрия този проблем може да бъде разрешен чрез увеличаване на производството на биогорива от евтини суровини и такива, които са в изобилие, като селскостопанските отпадъци.

Мога ли просто да си купя електрически частен самолет?

Във въздуха вече има малки двуместни и четириместни електрически самолети. До 2027 г. може да бъде готов по-удобен модел с 50 места, който да извършва полети на къси разстояния, казва Бертранд Пикард, съосновател на Solar Impulse, проект за самолети, задвижвани от слънчевата енергия.

Последни новини
Още от Новини от света