Име и заплата: Кои са най-добре печелещите в Германия?

Платформа за търсене на работа оцени заплатите на 10 000 високоплатени личности и създаде класиране по имена

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Дали определени имена благоприятстват кариерата и висока заплата? Сайтът за обяви за работа в Adzuna, където хората могат да качат своите CV-та и данни за възнаграждения, повдигна този въпрос преди две години и създаде класация за заплатите на отделните видове имена. Тогава става ясно, че кратките имена са начело в списъка, пише в своя публикация изданието Stern.de.

Adzuna актуализира своята база данни и публикува ново класиране. То включва информация за заплатите на 10 000 души с брутен годишен доход над 50 000 евро.

Поразителното е, че отново кратките имена определят класирането - поне при мъжете. Бившият лидер сред имената – Дирк, отива на 9-о място. На второ място е Ролф. Като цяло има само едно име в десетте най-добре заплатени мъже, което съдържа повече от две срички - Йоахим.

Ситуацията е малко по-различна в класацията на заплатите при жените, където се появяват много имена с три и четири срички. Например, освен Джудит Александра (което обаче може да бъде сакратено до Алекс) застава на споделеното първо място.

Оценката не доказва причинно-следствена взаимовръзка между име и заплата, а извадката не е представителна в научен смисъл.

През 2013 г. уебсайтът за кариера в САЩ TheLadders е достигнал до извода, че хората с кратки имена като Том, Роб или Лин често попадат сред най-добрите печелещите. Кариерната мрежа LinkedIn установи, че директорите на компании също често носят кратки имена като Боб, Фред, Брус или Джак. Бизнес лидерите с дълги имена са склонни да използват кратка форма - поне сред мъжете.

Учените отдават причината за превъзходството на кратки и прости имена в така наречения „ефект на произношението“. Личностите с лесни за произнасяне имена се оценяват по-положително от тези с дълги и сложни имена, тъй като названието несъзнателно се прехвърля в характеристиките на човека.

Социалният психолог Брет Пелъм разработва друг ефект от имената в своя емпиричен анализ. Той показва, че хората подсъзнателно асоциират позитивно имена, които приличат на собствените им, което дори оказва влияние върху избора на кариера и брачно положение.

Последни новини
Още от Новини от света