Защо споровете за природния газ между Русия и Украйна разтревожиха Европа?

Старият континент има сходен лош опит от 2009 г.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европа беше сериозно засегната през 2009 г., когато доставките на природен газ от Русия през Украйна бяха преустановени заради спор относно цените между двете бивши съветски страни. Въпреки че по-късно Старият континент диверсифицира доставките си и увеличи запасите, зависимостта му от руски газ все още е силна. На фона на наближаващия краен срок на постигнатото споразумение през 2009 г. между Русия и Украйна (1 януари 2020 г.), тревожността в Европа нарастваше. Само за 2 дни обаче ново споразумение беше постигнато, което донесе облекчение, особено след като САЩ санкционираха руската страна заради ключовия ѝ проект за алтернативен газопровод.

1. Защо това е голяма сделка?

Русия снабдява почти 37% от пазара на газ в Европа. Украйна печели 3 млрд. долара на година от транзита на газ. Руският енергиен гигант „Газпром“ осъществява над 40% от транзита на газ към Западна Европа и Турция по газопреносната мрежа, контролирана от украинската „Нефтогаз“. Новото споразумение ще позволи на Русия да транзитира газ към Европа до края на 2024 г.

2. Какво значи това за Русия и Украйна?

Отношенията между двете страни, които споделят сухопътна и морска граница, са обтегнати след разпада на Съветския съюз преди близо 3 десетилетия. Напрежението се изостри през 2014 г., когато протести в Киев доведоха до свалянето на подкрепяния от Кремъл украински президент и Русия анексира Крим.

Под ръководството на президента Владимир Путин Русия също разпали конфликти в региони в Източна Украйна. Определяйки Русия като „агресор“, Украйна потърси подкрепа от Европейския съюз и САЩ за прекратяване на конфликтите.

Още по темата

3. Колко успокояващо е новото споразумение?

Много, въпреки че Европа е по-малко уязвима след прекъсването на доставките на газ в рамките на 3 седмици през 2009 г. Тогава балканските страни трябваше да намалят използването на газ и да затворят фабрики, докато някои държави ограничиха доставките към промишлените потребители. Словакия дори обмисляше рестартирането на ядрена централа от съветско време.

От тогава обаче ЕС даде приоритет на развитието на терминали за втечнен природен газ и гарантира, че уязвимите страни ще имат алтернативни източници.

Колко е зависима Европа от руския газ. Графика: Bloomberg

4. Защо това е голяма сделка за Русия?

Поредно прекъсване на доставките би засегнало доверието на потребителите към страната. Сделката придоби ключово значение, след като американският президент Доналд Тръмп наложи санкции срещу проекта „Северен поток“ 2. Газопроводът ще позволи годишни доставки на газ от 55 млрд. куб. м директно в Германия, удвоявайки капацитета на съществуващия подводен маршрут.

5. А за Украйна?

Таксите за транзита на газ генерират 3% от брутния вътрешен продукт на Украйна. Новото 5-годишно споразумение може да бъде удължено до 2034 г. и включва погасяването на 3 млрд. дълг от „Газпром“, наложен като санкция от съда в Стокхолм. Ако „Нефтогаз“ възобнови директните поръчки на руски газ, цените ще бъдат свързани повече с европейски хъб, отколкото с формулата за изчисляване на „Газпром“.

6. Решено ли е вече всичко?

Постигнатото е значително. Путин и украинският му колега Володимир Зеленски се срещнаха с френските и германските си колеги през декември за преговори, насочени към прекратяване на военния конфликт в Източна Украйна. Тяхната решителност по въпроса може да доведе до прогрес по отношение на разговорите за природния газ.

Условията на крайната сделка за удължаване на транзита на руски газ през Украйна бяха договорени 10 дни преди крайния срок, а след официално подписване новото споразумение ще влезе в сила на 1 януари.

Последни новини
Още от Новини от света