Китай намалява митата за внос на стоки на стойност около 389 млрд. долара

В списъка попада и свинското месо, за да бъде облекчен недостигът му след избухването на африканската чума по свинете

Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китай намалява митата за внос на широк спектър от стоки, включително храни, потребителски стоки и части за производство на смартфони – ход, който потвърждава стремежа на Пекин да намали търговските бариери и да стимулира ратсежа, съобщава Bloomberg.

Министерство на финансите на Пекин публикува в понедленик списък с 859 вида продукти, които ще бъдат обложени с по-ниски мита. Списъкът включва свинско месо, за да бъде облекчен недостигът му след избухването на африканската чума по свинете.

През 2018 г. списъкът с изброени продукти е възлизал на около 389 млрд. долара или около 18% от общия внос на Китай на стойност 2.14 трлн. долара, сочат изчисления на Bloomberg.

Още по темата

Въпреки че днешното решение не е пряко свързано с търговската война между САЩ и Китай, то подкрепя желанието на правителството да отвори допълнително икономиката си на фона на стремежа за сключване на търговско споразумение с Доналд Тръмп. Очакванията са икономическият растеж на Китай да се забави до 6% или дори по-малко през следващата година, а правителството има интерес да намали цената на внесените потребителски стоки.

От 2017 г. Китай намали митата за внос на потребителски стоки, включително вино, бебешки продукти, уиски и морски дарове, артикули, които остават и в разширения списък за 2020 г. В списъка са добавени лекарства за лечение на астма и диабет. Включени са и сензори за камери за смарт телефони, както и оборудване за тестване и сортиране на полупроводници.

Отделно през уикенда правителството пусна допълнителни мерки за засилване на частния сектор, включително отваряне на затворени до сега отрасли за частни инвеститори.

Обявеният списък със стоки с по-ниски мита се отнася за всички страни членове на Световната търговска организация. Извън това митата са по-ниски и за страните, с които Китай има споразумения за свободна търговия. Това са Нова Зеландия, Перу, Коста Рика, Швейцария, Исландия, Сингапур, Австралия, Южна Корея, Грузия, Чили и Пакистан, се казва още в изявлението.

Като част от фаза едно на търговската сделка, договорена със САЩ този месец, Китай се ангажира да увеличи покупките от най-голямата икономика в света с около 200 млрд. долара през следващите две години.

Последни новини
Още от Новини от света