Boeing отстрани Денис Мюленбург от поста му на главен изпълнителен директор

Производителят на самолети се опива да възстанови репутацията си след 2 фатални катастрофи с най-продавания му модел

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Денис Мюленбург е отстранен от поста главен изпълнителен директор на Boeing, някога немислима повратна точка за американския индустриален шампион, който беше обзет от трудности след двете фатални катастрофи с най-продавания му модел Max 737, съобщава Bloomberg.

Дейвид Калхун, ветеран от General Electric и председател на борда на Boeing, ще замени Мюленбург като главен изпълнителен директор и президент на компанията на 13 януари, заяви самолетният производител в понеделник. Ходът следва публичен укор, който Федералната авиационна администрация на САЩ отправи към Boeing на 12 декември. Миналата седмица американската компания обяви, че временно ще спре производството на Max, който е заземен от март.

Главният финансов директор Грег Смит ще застане временно на мястото на Мюленбург, докато трае краткия преходен период, посочват още от Boeing.

Още по темата

Boeing се опитва да възстанови репутацията си след заземяването на Max - една от най-тежките кризи в съвременната авиационна история. Самолетният производител понесе тежки загуби, след като 346 души загинаха в 2 фатални катастрофи с най-продавания му модел.

„Промяната на ръководството беше необходима, за да се възстанови доверието и компанията да се придвижи напред в опитите си да възстанови отношенията си с регулатори, клиенти и всички заинтересовани страни“, се казва в изявление на борда на Boeing.

Акциите на Boeing поскъпнаха с 3,3% до 338,74 долара малко след началото на сесията в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини от света