3.9 млн. хървати гласуват за бъдещия си държавен глава днес

Колинда Грабар-Китарович се кандидатира за втори мандат. Неин опонент е Зоран Миланович

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

В Хърватия днес е изборен ден: около 3,9 милиона избиратели могат да дадат своя вот за нов президент днес 22.12.2019, пише германското издание Die Zeit.

Консервативно ориентираният кандидат Колинда Грабар-Китарович се кандидатира за втори мандат. Нейните най-силни опоненти са певецът и бизнесмен Мирослав Шкоро, който се включва в надпреварата като независим кандидат, и бившият лидер на социалдемократите Зоран Миланович.

51-годишната Грабар-Китарович е била външен министър в продължение на няколко години. Преди да стане президент преди четири години, е била член на Хърватския демократичен съюз (ХДС). Хърватските президенти трябва да отменят членството си в партията. Председател на ХДС е хърватският премиер Андрей Пленкович.

По последни проучвания Грабар-Китарович и социалдемократът Миланович бяха с приблизително равни по гласове. Безпартийният Шкоро бе малко след тях в предпочитанията. Останалите осем кандидати отпаднаха от битката. Тъй като няма вероятност никой от кандидатите да спечели повече от половината от гласовете, на 5 януари най-вероятно ще се състои балотаж между двамата най-добре представили се.

Президенството в Хърватия до голяма степен има отговорни задачи. Изборите обаче се считат за тест за обществените нагласи преди парламентарните избори в Хърватия през есента. Първите резултати се очакват от 21:00 днес.

Хърватия се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г. От януари страната ще поеме председателството на Съвета на ЕС за шест месеца. През юли Хърватия заяви участие в Европейския валутен механизъм ERM II. Една държава следва да е участвала в него най-малко две години, преди да приеме еврото. В момента в страната все още се разплащат с куна. Хърватия може да се присъедини към валутната общност едва през 2023 г.

Последни новини
Още от Новини от света