Как най-красивият коледен базар в Европа може да повлияе на изборен резултат?

Жителите на Хърватия избират президент в неделя

Снимка: Marco Secchi Снимка: Marco Secchi

Често определян като най-добрият в Европа, коледният базар в хърватската столица тази година носи малко празнично настроение на президента на страната, пише Bloomberg.

Проблемът за настоящия хърватски президент Колинда Грабар-Китарович е свързан с изтекло видео, на което тя празнува рожденния ден на кмета на Загреб Милан Бандич, попаднал в центъра на скандал относно отдаването на префренциален достъп до площи на базара.

Китарович, бивш помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО, до момента се ползваше с добре изграден имидж на дипломат. Тя беше лице на Хърватия на Световното първенство по футбол миналата година благодарение на ентусиазираната ѝ подкрепа към националния отбор.

Последният скандал в страната обаче скъсява дистанцията между кандидатите за следващ хърватски президент.

Настоящият хърватски президент ще води тежка битка за втори мандат. Графика: Bloomberg 

За най-новата държава членка на Европейския съюз корупционните скандали значат сериозно предизвикателство. Държавата от 4,2 млн. души, която се присъедини към блока през 2013 г., се стреми към приемане на еврото, а примерът от близка България показва именно как корупционни опасения забавят процеса.

Последните заглавия намалиха преднината на 51-годишният действащ президент пред бившия премиер Зоран Миланович и десния новобранец на политическата сцена Мирослав Скоро. Към момента балотажът на президентските избори изглежда почти сигурен.

Поражението на Китарович може да доведе до отдръпване на подкрепата на премиера Андрей Пленкович, който по-рано се застъпи за нея.

Пленкович така или иначе има немалко предизвикателства пред себе си, опитвайки се да се справи с високото ниво на бюрокрация в страната, напускането на граждани в търсене на по-добре платени работи в чужбина и да подобри борбата с корупцията.

След годините на стагнация към момента икономиката на Хърватия се разраства със стабилен темп от 3%, което обаче е под средното ниво на растеж на други държави от региона на Централна и Източна Европа. 

Последни новини
Още от Новини от света