Как краят на комунизма създаде източноевропейските милиардери? (част 2)

В края на първото десетилетие след комунизма изгря звездата на руския президент Владимир Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан и руският президент Владимир Путин. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Унгарският премиер Виктор Орбан и руският президент Владимир Путин. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Началото на новото хилядолетие

Зората на Путин

В края на първото десетилетие след комунизма болният Борис Елцин потърси наследник, който да преодолее хаоса на фона на изпадащата в непрекъснати кризи руска икономика. Той го намери в лицето на Владимир Путин, който за по-малко от 3 години съкруши политическата независимост на руските олигарси.

Смяната на властта доведе до обособяването на нова класа от милиардери, която помогна на Путин да запази властта си в продължение на 2 десетилетия.

Аркадий Ротенберг, Русия

Нетно богатство: 2,1 млрд. долара

Аркадий Ротенберг се среща и се сприятелява с Путин чрез джудото. Ротенберг започва да изгражда бизнес империя, след като Путин идва на власт. През 2001 г. той придобива дял в SMP Bank. През 2007 г. Ротенберг основава Стройгазмонтаж, компания за изграждане на газопроводи.

2004-2013

Европейският съюз и света

Докато Путин консолидира властта в Русия, бившите съюзници в Източна Европа насочиха погледите си на запад. Те работиха за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, обновиха правните си системи и хармонизираха бизнес практиките си. На вълни между 2004 и 2013 г. 11 бивши комунистически страни се присъединиха към ЕС.

Иван Хренко, Словакия

Нетно богатство: 1,4 млрд. долара

Хренко прави пробив в сферата на недвижимите имоти почти случайно. Компанията му HB Reavis строи офис сгради в Братислава, както и търговския център Aupark в центъра на града.

В края на 2005 г., малко повече от година след влизането на Словакия в Европейския съюз, холандската Rodamco Europe купува половината от търговския център. HB Reavis печели почти 400 млн. евро. от сделката.   

2008-2009

Нови кризи

След две десетилетия източноевропейските страни се интегрираха в световната икономика. Изкушението от взимането на заеми в долари и евро за растеж обаче ги остави изложени на глобалната криза от 2008 и 2009 г.

Ивица Тодорич, Хърватия

Банкрутирал

Ивица Тодорич е основател на Agrokor dd, някога най-голямата компания на Балканите. Той забогатява след падането на комунизма, купувайки държавни имоти по време на процеса на приватизация, на фона на политическите сътресения от разцепването на Югославия.

През следващите 2 десетилетия бизнесът на Тодорич продължава да се разраства. Финансовата криза от 2008 г., след която хърватската икономика регистрира 6 години на нулев растеж, не забавя амбициите му. През 2014 г. Тодорич се насочва към придобиване на най-голямата словенска верига за търговия на дребно Mercator. Лихвите по заемите за финансиране на сделката обаче се оказват непосилни за Тодорич. През 2017 г. правителството започва финансово преструктуриране на Agrocor и Тодорич е отстранен от ръководното място в компанията.

2010

Популистката вълна

Финансовата криза от 2008 г. унищожи и много илюзии относно капитализма. Недоволството създаде нов тип политици - източноевропейските популисти. Начело с унгарския премиер Виктор Орбан те представят себе си като готови да поправят грешките от предходните десетилетия, отчасти чрез преразпределяне на богатството.

Лоринц Месарош, Унгария

Нетно богатство: 1,5 млрд. долара

Бивш съученик на Орбан, Месарош стартира малка компания за газоснабдяване в родното си село Фелксут през 90-те години на миналия век. След като Орбан става премиер, Месарош бързо се издига до водеща позиция в списъка на най-богатите унгарци.

Месарош притежава най-добрите футболни отбори в Унгария и Хърватия. Бизнесът му, консолидиран най-вече в холдинговата компания Opus Global, варира от строителство до медии и винарни и често печели правителствени поръчки.

2014-2019

Санкциите срещу Русия

Напрежението между Русия и Запада ескалира, след като руски военни части нахлуха в Източна Украйна, окупирайки Крим. Западните държави отговориха с икономически санкции срещу висши служители и ръководители на руски компании, както и към редица олигарси, които се появиха през последните 30 години. Само за едно поколение милиардерите станаха шахматни фигури в геополитическа игра.

Олег Дерипаска, Русия

Нетно богатство: 3,4 млрд. долара

Дерипаска забогатява през 90-те години. По-късно семейните връзки също му помагат, след като се жени за дъщерята на шефа на президентската администрация на Елцин.

Дерипаска започва международна експанзия преди кризата през 2008 г., купувайки дялове в строителния гигант Strabag и Magna International, най-големият в света производител на авточасти. Чрез своята водеща компания United Co. Rusal той придобива и дял в Norilsk Nickel.

Кризата от 2008 г. засяга тежко Дерипаска. Покупката на Norilsk Nickel, съчетана с падащите цени на алуминия, изтласква Rusal до ръба на фалита: компанията преминва през преструктуриране на дълга на стойност 17 млрд. долара -  най-голямото в руската корпоративна история до днес.

Миналата година САЩ наложиха санкции срещу повечето компании на Дерипаска, като на практика спряха способността на Rusal да подписва нови договори и да продава продукти. Акциите на Rusal поевтиняха, а световният пазар на алуминий изпадна в шок.

Първа част на материала четете тук.

 

Последни новини
Още от Новини от света