Ядките могат да са от ключово значение за сделката между САЩ и Китай

Графика на деня за 20 декември

Китайският внос на плодове, сушени плодове и ядки. Графика: Bloomberg Китайският внос на плодове, сушени плодове и ядки. Графика: Bloomberg

Бадемите, кашуто и пеканът могат да бъдат ключа към сключване на селскостопанска сделка между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Китай вероятно ще купи американски ядки на стойност 2,5 млрд. долара на година като част от първа фаза в своята търговска сделка, смятат от консултантската компания Shangai JC Intelligence. Това е повече от очакваните разходи, които ще направи азиатската страна за ключови американски продукти като царевица, пшеница и дори свинско месо, от които Китай силно се нуждае.

Миналата седмица Пекин и Китай се договориха за първата фаза от търговската сделка, която ще накара Китай да похарчи от 40 до 50 млрд. долара за американски селскостопански продукти. Това накара пазарните анализатори да се надпреварват да изготвят списъци за това какво би могла да внася азиатската нация. Темата породи дебати от страна на скептиците, които коментираха възможностите за подобни големи покупки.

Докато очакванията са соята, зърнените храни и свинското да бъдат част от покупките, ядките биха били изненада, за онези, които не подозират за любовта на Китай към това изкушение. Бадемите, шамфъстъкът и ядките от макадамия са популярна здравословна храна сред китайците.

Според американското министерство на земеделието през последното десетилетие вносът в Китай на ядкови дървета е нараснал с 20% на година, като прогнозите са за ръст на продажбите до 13,3 млрд. долара до 2020 г. Въпреки големите мита върху американските ядки, през изминалата година Китай действително увеличи доставките на американски шамфъстък и бадеми.

Последни новини
Още от Графика на деня