Германия забрани услуги на Uber заради антиконкурентни практики

Решението на регионалния съд във Франкфурт ще влезе в сила незабавно и може да бъде обжалвано

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies загуби поредно дело в Германия, след като регионалният съд във Франкфурт постанови, че дружеството не може да предлага услуги за превоз на пътници чрез коли под наем от други компании, съобщава Bloomberg.

В постановлението се посочва, че бизнес моделът на компанията, който позволява на потребителите да организират пътуванията си, наемайки частни автомобили през приложението ѝ, противоречи на правилата за конкуренцията. Компаниите, с които Uber работи в Германия, не са адекватно контролирани, става ясно още от решението на съда. Клиентите на Uber в европейската страна все още ще могат да поръчват таксита чрез независимите подизпълнители на компанията.

„Ще обсъдим решението на съда и ще определим следващите си стъпки, за да гарантираме, че услугите ни в Германия ще продължат да се изпълняват“, заяви ръководителят на отдел Комуникации в Uber Германия.

Още по темата

Uber въвежда бавно услугите си в Германия, след като по-рано се сблъска с неодобрението на регулаторите. През май 2017 г. Върховният съд на Германия постанови, че услугата Uber Black нарушава правилата на конкуренцията и прехвърли делото на Европейския съд. Uber беше принудена да спре част от услугите си, осигуряващи приложение за споделено пътуване, чрез което непрофесионални шофьори могат да използват личните си превозни средства, за да транспортират пътници.

Според Uber последното решение показва, че има възможност за множество тълкувания на германския транспортен закон, като добавя, че той вероятно е създаден във времена, в които дигиталните бизнес модели и решенията, базирани на приложения, все още не са съществували.

Забраната за Uber ще влезе в сила незабавно, като компанията може да обжалва присъдата на по-висша инстанция във Франкфурт.

Решението представлява поредният неуспех за Uber в Европа. Лондонският транспортен регулатор миналия месец отказа на Uber нов лиценз, заявявайки, че компанията не успява да провери адекватно самоличността на водачите и да гарантира сигурност на услугата за пътниците.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света