На тази процъфтяваща европейска икономика ѝ липсва едно нещо

Полската икономика регистрира растеж, но капиталовият пазар страда от разпродажби

Снимка: John Guillemin/Bloomberg Снимка: John Guillemin/Bloomberg

Това е история за един от най-големите икономически ръстове в Европа, но и за едно от най-лошите представяния на фондовите пазари по света, пише Bloomberg.

Докато Полша се радва на процъфтяваща икономика, то нейният капиталов пазар напълно пропусна световното рали при акциите на фона на разпродажби на книжа на местните банки и представителите на сектора на комуналните услуги. При това няма сигнали, че пазарът ще тръгне нагоре през следващата година.

Основният показател в Полша WIG20 е напът да изпрати 2019 г. със загуба от 7,2%. Това е в рязък контраст с ръста от 24% за годината на индекса Stoxx Europe 600. Следващата година може да бъде още по-трудна, тъй като икономиката на Полша ще се забави до 3,4%, най-бавното темпо за пет години.

Полските банки са особено силно засегнати, като акциите на Bank Millennium са изгубили 37% от стойността си, на Santander Bank Polska – 17%, а на PKO Bank – 12%. Банковият сектор в страната е засегнат от поредицата от юридически битки с кредитополучателите след формирания балон при ипотечните кредити в чужда валута.

„Ниските оценки на полските акции няма да са достатъчни за примамка на инвеститорите през следващите месеци“, коментира Камил Столарски, анализатор в Santander Bank Polska. Той обясни, че банките, които имат тегло от 30% във варшавския показател, са изправени пред засилени правни проблеми с ипотеките в чуждестранна валута.

Картината не е по-красива в контролирания от държавата сектор на комуналните услуги. Акциите на PGE са поевтинели с 20% през тази година, на Tauron – с 25%, а на газовата компания PGNiG - с 40%, тъй като инвеститорите разпродават на фона на опасения за бъдещето на бизнеса с производство на електроенергия чрез използването на въглища, както и заради стремежа на държавата да консолидира сектора.

Засега полският пазар на ценни книжа не показва никакви признаци на живот. Стойността на продадените акции чрез първични публични предлагания тази година спадна до 45 млн. злоти (12 млн. долара) - най-ниското ниво от поне 2003 г. по данни на Варшавската фондова борса, тъй като фондовете за частен капитал предлагат по-привлекателни възможности.

Имаше и немалко отписвания от фондовата борса на ключови компании - химическата компания Synthos, строителят Robyg, Globalworth Real Estate Investments и Prime Car Management.

Но не всички борсови компания в Полша имаха лоша година. Телекомуникационните дружества регистрираха ръстове с надеждата, че местната ценова война ще избледнее, докато търговците на дребно също се възползваха от бума на потребителските разходи. CD Projekt SA, производител на компютърни игри, новият любимец на борсата, регистрира ръст от 76% на цената на акциите си през 2019 г.

Последни новини
Още от Новини от света