Икономическата цена от изборните сътресения в Израел се увеличава

Страната все още няма постоянно правителство и бюджет за следващата година

Снимка: Kobi Wolf Снимка: Kobi Wolf

Непрекъснатият изборен цикъл в Израел създава проблеми за Аврам Юстман, лидер на общност в Йерусалим, чиято неправителствена организация предоставя ваучери за професионално обучение на стотици ултраортодоксални евреи, пише Bloomberg.

Половината от операциите на фондацията, наречена Kemach, са заплашени заради насочващата се към трети поредни избори в рамките на година страна, липсата на постоянно правителство и бюджет. Сред програмите е и такава, предвиждаща получаване на до 10 млн. шекела (2,9 млн. долара) годишно от правителството, с помощта на която ултраортодоксални евреи да бъдат приобщени към работната сила в страната.

Според вицепрезидента на организацията има много подобни програми, по които не може да бъде осъществен желаният напредък. “В момента нямаме възможност да планираме бюджета си за следващата година”, добави той.

Политическите маневри пречат на дългосрочното планиране в Израел, докато периодът на електорална парализа блокира важни инвестиции и реформи. Гуверньорът на централната банка предупреди във вторник, че без промени в правителствените програми бюджетният дефицит може да достигне "опасно" ниво от над 4,5% от брутния вътрешен продукт през 2021 г. (за сравнение целта през тази година беше за дял от 2,9%), а държавният дълг да се покачи до 75% от БВП през 2025 г.

Международният валутен фонд вече понижи прогнозите си за реалния икономически растеж на Израел до 3,1% през тази и следващата година, спрямо по-ранните очаквания за растеж от 3,3%. 

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на Израел. Графика: Bloomberg 

Въздействието от покачването на държавния дълг се увеличи през миналата година за пръв път от близо десетилетие, докато бюджетният дефицит се разшири. Правителството в момента не може да премине към увеличаване на данъците или намаление на разходите.

МВФ предупреди, че това ще окаже влияние, ограничавайки способността на правителството да използва фискалната политика за смекчаване на шоковете за икономиката.

Двата кръга от националните избори тази година приключиха безрезултатно, като десният премиер Бенямин Нетаняху и неговият противник Бени Ганц се провалиха в опитите да сформират коалиционно правителство. За момента страната няма изготвен бюджет за 2020 г., който е необходим, преди да бъдат взети важни решения.

Последни новини
Още от Новини от света