Стачките във Франция създават повече проблеми на търговците от жълтите жилетки

В Париж служителите в обществения транспорт стачкуват от 5 декември насам

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Продажбите на френските търговци на дребно в празничния сезон тази година са пострадали повече от настоящите протести в страната против пенсионната реформа, отколкото от демонстрациите на движението на „жълтите жилетки“, които започнаха в края на миналата година, твърди търговска група, цитирана от Bloomberg.

В Париж, където служителите в обществения транспорт стачкуват от 5 декември насам, членове на групата, включително търговецът на електроника Fnac Darty и Zara, брандът на Inditex, отчитат спад на продажбите от между 25 и 30% през втората седмица на декември.

Спадът, отчетен от специализираната търговска федерация Procos, следва слабото представяне от миналата година, когато демонстрациите срещу президента Еманюел Макрон през уикендите затвориха някои от най-популярните търговски центрове на града. В сравнение с по-обичайните фигури от 2017 г. продажбите миналата седмица се свиват с между 40 и 45%.

Още по темата

„Това са лоши новини в ужасно труден сектор и страна“, заяви Бруно Монтейн, анализатор в Sanford C. Bernstein.

В останалата част на Франция продажбите също спадат спрямо предходната година, средно с около 9-10% през миналата седмица, посочват от групата. Хотелиерите и ресторантьорите също са засегнати, тъй като потребителите остават по домовете си заради риска от неуредици при пътувания.

Втората година на спадове идва на фона на затрудненията на търговците, породени от слабия икономически растеж на страната и възхода на електронната търговия. Желанието на купувачите да консумират по-отговорно също оказва влияние, като ги кара да обърнат повече внимание върху произхода на стоките и тяхното влияние върху околната среда.

Последни новини
Още от Новини от света