Какво знаем до момента за първа фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай?

В петък двете най-големи икономики в света дадоха началото на търговското примирие помежду си

Снимка: Tim Rue/Bloomberg Снимка: Tim Rue/Bloomberg

САЩ и Китай обявиха в петък, че са постигнали първа фаза от търговското споразумение помежду си, като обаче предоставиха малко детайли какво всъщност включва то, пише Bloomberg.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер показа разпечатка от споразумението, която е в размер на 86 страници, по време на брифинг с репортери в петък, за да докаже, че всичко е готово и описано. Той заяви, че това е важна стъпка напред и за двете страни, като обаче призна, че много проблеми остават нерешени и ще са предмет на бъдещи преговори.

В събота Лайтхайзер участва в предаване на CBS, за да обсъди сделката, като я определи за „тотално завършена“, но посочи, че в транзитния период ще има допълнителни уточнения.

Ето какво за момента е ясно и какво не е:

Митата

Като част от споразумението САЩ ще намалят наполовина 15-процентните мита върху китайския внос за около 120 млрд. долара. Вашингтон също така ще отложи за неопределен период планираните нови мита върху потребителските стоки от Китай, включително смартфони и таблети, които трябваше да влязат в сила в неделя.

Това оставя китайски внос в САЩ за около 250 млрд. долара, който ще бъде обложен с 25-процентни мита, и внос за 120 млрд. долара, който подлежи на 7,5-процентни мита, след като споразумението влезе в сила. „Всяко по-нататъшно намаление на митата от САЩ ще бъде свързано с приключването на бъдещи фази“, заяви Лайтхайзер.

Китай, от друга страна, не се съгласи с конкретни намаления на митата в рамките на споразумението. Вместо това азиатската страна пое ангажимент за покупки от САЩ и провеждането на постепенен процес за отмяна на митата. През последните месеци Китай намали някои мита, включително за част от вносните американски автомобили.

Покупките

Според САЩ китайските представители са се съгласили азиатската страна да увеличи общите си поръчки на стоки и услуги от Щатите с най-малко 200 млрд. долара през следващите две години. Споразумението предвижда още Китай да увеличи покупките си на селскостопански продукти от САЩ съответно до 40 млрд. долара и 50 млрд. долара през всяка една от следващите две години.

По думите на Лайтхайзер числата са реалистични, а Вашингтон и Пекин са стигнали заедно до тях.

Още по темата

Авторското право, принудителният технологичен трансфер

Сделката между САЩ и Китай ще се съсредоточи върху „най-съвременните“ ангажименти в областта на интелектуалната собственост и ще търси напредък по отношение на принудителния технологичен трансфер. Именно тези въпроси са в основата на разследване, което позволи на американския президент Доналд Тръмп да увеличи митата върху китайския внос по-рано.

Сред ангажиментите на Китай, обявени в петък, се предвижда прекратяване на дългогодишната практика на страната да принуждава или притиска чуждестранните компании да прехвърлят технологиите си на китайски компании като условие за получаване на достъп до пазара, получаване на административни одобрения или преимущества от правителството. Китай също така се ангажира да осигури прозрачност и справедливост по отношение на административните процеси и да позволи условията по трансфера на технологии и лицензирането да се случват на пазарен принцип.

Изпълнението

Споразумението между Вашингтон и Пекин предвижда механизъм за разрешаване на спорове, което съответства на начина, по който се прилагат други търговски споразумения в САЩ. Според този механизъм жалбите на която и да е от двете страни ще бъдат предоставяни на работна група, включваща китайски и американски представители. В случай, че тя не успее да разреши споровете, действията, който ще бъдат предприемани, ще се взимат на министерско ниво.

„Това може да включва мита или други мерки“, заяви Лайтхайзер, въпреки че остана оптимистичен относно изпълнението на поетите от Китай ангажименти.

Какво предстои?

Към момента юристи разглеждат текста на споразумението, което ще бъде готово за подписване в началото на януари. Също така споразумението се превежда. То ще бъде подписано от Лайтхайзер и китайският вицепремиер Лиу Хъ във Вашингтон и ще влезе в сила 30 дни след това.

Втора фаза?

В петък Тръмп обяви, че преговорите за следващата фаза ще започнат незабавно, въпреки че Лайтхайзер посочи, че не е насрочена дата за бъдещи разговори.

Първа фаза все пак остава доста спорни въпроси нерешени, включително исканията на САЩ Китай да намали субсидиите за държавните компании. Според Белия дом бъдещи преговори ще се съсредоточат върху дигиталната търговия, изискванията за локализиране на данните, трансграничния трансфер на данни и киберзаплахите.

Последни новини
Още от Новини от света