Свиневъд е най-бъзро забогатяващият милиардер в света

Председателят на Muyuan Foodstuff притежава нетно богатство, което е нараснало 4 пъти през тази година до 8,6 млрд. долара

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Кризата със свинското месо в Китай, притесняваща потребителите, след като инфлацията се ускори до многогодишен връх миналия месец, създава обаче и победители, пише Bloomberg. Най-голям сред тях е Цин Инлин.

Председателят на Muyuan Foodstuff притежава нетно богатство, което е нараснало 4 пъти през тази година до 8,6 млрд. долара. Това е най-бързо растящото богатство, следено от индекса Bloomberg Billionaires Index – класация на 500-те най-богати хора в света.

Цените на едро на свинското месо са се удвоили тази година по данни на китайското министерство на търговията, подхранвайки най-високия годишен процент на потребителска инфлация за последните седем години, тъй като епидемията от африканска чума по свинете доведе до смъртта на милиони прасета.

Още по темата

Печалбата на Muyuan е нараснала с 260% през третото тримесечие спрямо същия период на 2018 г., благодарение най-вече на по-високите цени на свинското месо. Компанията и другите големи производители вероятно са спечелили пазарен дял, тъй като по-малките фирми са принудени да работят на фона на големи загуби, смятат от Fitch Ratings.

„Някои компании са в голямо затруднение, тъй като не са в състояние да възпроизведат свинете си“, смята анализаторът на Fitch Ли Чън. По неговите думи обаче други компании успяват да се радват на добра рентабилност.

Цин не е единственият, който успява да печели по време на кризата. Сред победителите са и листнатата в Хонконг компания WH Group – най-големият производител на свинско месо в света и New Hope Group -  свиневъд и производител на фуражи. Президентът на New Hope Group Лиу Юнхао вече притежава богатство на стойност 11 млрд. долара, което е почти двойно повече спрямо 2018 г.

По-голямата част от богатството на Цин Инлин се дължи на дела му от 60% в Muyuan. Той държи акциите директно със съпругата си чрез Muyuan Industrial Group.

Цин, родом от провинция Хънан, е роден през 1965 г. и е завършил Хънанския селскотопански университет със специалност животновъдство. След дипломирането му е изпратен в държавно предприятие, но се отказва три години по-късно, за да започне бизнес с развъждане на свине в родния си град Нанянг. Той започна с едва 22 прасета, а сега компанията му оперира с около 5 милиона годишно.

Неговата компания е дезинфектирала камионите и е стерилизирала храните за животните, за да предотврати разспространението на африканската чума по свинете.

Последни новини
Още от Новини от света