Китай планира растеж от около 6% през 2020 г.

Държавата ще харчи повече за инфраструктура, като позволява на местните власти да издават повече облигации през следващата година

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Китай планира икономически растеж от около 6% през 2020 г., което е в долната граница на тазгодишния диапазон от 6 до 6,5%, съобщава Bloomberg, цитирайки Ройтерс.

За да смекчи по-рязкото забавяне, държавата планира да харчи повече за инфраструктура, като позволява на местните власти да издават повече облигации през следващата година. Предложената цел, която се очаква да бъде обявена официално през март, е била одобрена от висшите лидери на страната на годишна конференция през този месец при закрити врати. Целта от 6% е в съответствие с оценките на икономистите. 

Държавните медии съобщиха по-рано, че правителството ще поддържа икономическия растеж през следващата година в "разумен диапазон". Докато тази година Пекин разкри редица мерки за растеж, лидерите изключиха по-агресивни стимули от страх от увеличаване на нивата на дълга.

Още по темата

Междувременно в петък вечерта стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е потвърдил, че САЩ са постигнали т. нар. търговско споразумение от първа фаза с Китай, при което Вашингтон ще отмени мита върху китайски вносни стоки, които трябваше да влязат в сила в неделя. В същото време Пекин ще увеличи покупките на американски земеделски стоки.

„Договорихме се по много голямо споразумение от първа фаза с Китай. Те се съгласиха с много структурни промени и големи покупки на земеделски продукти, енергия и промишлени стоки плюс много повече“, съобщи Тръмп в Twitter.

САЩ са се съгласили да отменят митата върху китайски стоки на стойност 160 млрд. долара, които трябваше да влязат в сила на 15 декември и да намалят съществуващи мита на 7,5%, каза Тръмп.

 

Последни новини
Още от Новини от света