Коледа дойде по-рано за пазарите, рисковете изчезнаха

Очакванията са търсенето на активи убежища да намалява

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Добрите новини за пазарите започнаха миналия петък с последните данни за пазара на труда в САЩ, които надминаха всички очаквания. Късно в четвъртък пък инвеститорите разбраха, че оръжията ще бъдат прибрани в търговската война между САЩ и Китай, а Великобритания ще има парламент с мнозинство, пише в свой анализ Bloomberg.

Изведнъж всички притеснения за глобалната рецесия и поредната вълна мита, както и за хаос при излизането на Великобритания от Европейския съюз избледняха. Може да е петък 13-ти, но от JPMorgan Chase призовават за рискови сделки през 2020 г.

Индексите S&P 500 Index и Nasdaq Composite затвориха на рекордно високи стойности в четвъртък, подкрепяйки световният показател MSCI да достигне първия си най-висок връх от януари 2018 г. На валутните пазари йената поевтиня, а юанът поскъпна, докато доходността по облигациите се покачи.

Още по темата

Реакциите на пазарите дойдоха след излизането на информация, че президентът Доналд Тръмп е подписал договор от първа фаза с Китай, която предотвратява въвеждането на поредните мита от 15 декември. Все още се очаква потвърждение от самия Тръмп. Във Великобритания се очертава Борис Джонсън да спечели изборите с мнозинство, показват екзит половете, което трябва да гарантира прокарването на неговата сделка за Brexit с Европейския съюз.

За разлика от миналата година Федералният резерв е основен виновник за бичите настроения през тази година. Централната банка на САЩ започна да инжектира ликвидност през октомври с темп от 60 млрд. долара покупки на краткосрочни държавни ценни книжа на месец.

В същото време пазарите ценообразуват шанс от 69% за намаляване на лихвите през 2020 г. За сравнение през предходната седмица едно понижение през следващата година беше оценено на 100%, с шанс от 13% дори да има второ до края на 2020 г.

Промяната настъпва и на други места. Само до преди месец от Японската централна банка се очакваше да насочи лихвите още по-дълбоко на отрицателна територия. Но сега, когато йената отслабна, а правителството на Япония прие пакет от фискални стимули, нещата изглеждат по различен начин.

„Можем да видим, че търсенето на убежища ще намалява през 2020 г.“, коментира Вишу Варатан от Mizuho Bank.

Сигналите за по-добро бъдеще за инвеститорите по целия свят дори намалиха обема на облигациите с отрицателна доходност до 11,5 трлн. долара в четвъртък спрямо рекорда от 17 трлн. долара, достигнат през август, когато ескалира търговската война.

Колко дълго обаче ще продължи коледното веселие остава под въпрос. При три от ключовите риска все още има съмнения. Твърде смело е да се мисли, че бъдещите отношения между САЩ и Китай ще текат гладко. Настоящото мнозинство на Джонсън може да гарантира, че Великобритания ще напусне ЕС през януари, но двете страни все още ще трябва да преговарят за търговска сделка, което означава, че сценарият на за твърд Brexit все още може да е на хоризонта.

Що се отнася до рисковете от глобална рецесия има консенсус, че растежът ще се ускорява през 2020 г. благодарение на паричното облекчаване през тази година и фискалните стимули в редица страни, но това не означава, че този сценарий е валиден за всички държави. В Австралия, например, има очаквания, че централната банка може да предприеме известно количествено облекчение през следващата година.

Някои анализатори пък предупреждават, че предстоящите президентски избори в САЩ могат да създадат известни опасности за пазарите.

Междувременно инвеститорите се отърсиха от историята за импийчмънт на Тръмп, уверени, че републиканското мнозинство в Сената означава, че той ще остане на поста си.

За развиващите се пазари отстъплението на долара до най-ниските му нива от юли насам предлага допълнителен стимул.

Дори всички добри новини на хоризонта да не претърпят промяна, възниква въпросът с колко още може да скочи S&P 500, след като нарасна с над 26% през 2019 г.

Акциите поскъпнаха до нови рекордни стойности в петък. Графика:Bloomberg

Последни новини
Още от Новини от света