С поредното свиване на лихвите в Турция лесното за централната банка свърши

Лирата запазва напредъка си след решението, търгувайки се с 0,3-процентен ръст спрямо долара

Сградата на Турската централна банка. Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg Сградата на Турската централна банка. Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Лесната част вероятно приключи за гуверньора Мурат Уйсал, след като Турската централна банка премина към ново намаление на основните лихви, значително надминаващо очакванията, съобщава Bloomberg.

Насърчен от стабилността на турската лира и призивите на президента Реджеп Ердоган за по-агресивни улеснения, Комитетът по паричната политика намали основната лихва за четвърти пореден месец от 14 до 12%, надвишавайки прогнозите на повечето анкетирани от Bloomberg икономисти.

Но по-малко от шест месеца след началото на мандата си обаче Уйсал усеща доближаването до лимита на цикъла от облекчения.

Комитетът по паричната политика в четвъртък премахна използвана по-рано фраза от изявлението си, според която позицията му до голяма степен е в съответствие с планирания път за забавяне на инфлацията, предполагайки, че сега може да се движи по-бавно към бъдещо разхлабване на политиката.

Лирата запази възходящото си движение след решението, търгувайки се с 0,3-процентен ръст спрямо долара следобед в четвъртък.

Още по темата

На фона на ускоряващата се отново инфлация, реалните разходи по заемите в Турция - най-високи след поемането на централната банка от Уйсал през юли, може би няма да осигурят буфер срещу разпродажбите на пазарите за дълго. Коригирани спрямо цените, лихвите в Турция вече са много по-ниски в сравнение със сходни икономики, като през следващия месец могат да преминат в отрицателни, смятат от Credit Agricole. От банката посочват, че това не е привлекателно за чуждестранните инвеститори.

Последният ход на централната банка следва драстичното увеличаване на лихвените проценти от миналата година, използвано от институцията за борба с валутната криза. Ердоган отстрани предшественика на Уйсал по-рано тази година, като го обвини, че не действа достатъчно бързо.

Ердоган отново се изказа по темата за паричната политика в дните преди срещата тази седмица, казвайки: „ще преминем към едноцифрени лихвени проценти през 2020 г.“

 

Последни новини
Още от Новини от света