Източноевропейците няма да успеят да забогатеят, преди да остареят

Емиграцията е особено проблематична за икономическия растеж

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Нововъзникващите икономики в Европа може да застареят, преди да забогатеят. Отрицателният прираст на населението и високата емиграция показват, че хората гласуват с бягството си срещу относителната политическа и икономическа стагнация. Държавните ръководители имат избор между популистки краткосрочни решения и дръзки реформи в управлението, пише Беата Яворчик, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в статия за Financial Times.

Изборът им е от значение. Последният доклад на ЕБВР показва, че по-доброто управление се отразява директно на възприятието за щастие, ограничава намеренията за емиграция и е предварително условие за растеж, стимулиран от иновациите.

След края на комунизма през 1989 г. страните от Централна и Източна Европа се радваха на две десетилетия на бърз икономически растеж и развитие, стимулирани от смели реформи и процеса по присъединяване към ЕС. Стремежът към реформи отслабна, след като те се присъединиха към блока и някои страни дори отстъпиха от първоначалния си напредък. Някои популистки лидери обявиха „нелибералната демокрация“ за модел за бъдещето на Европа.

Още по темата

Поглед към демографските и икономическите перспективи пред региона показва пропуските в подобна визия. ООН прогнозира, че населението на страните от Централна и Източна Европа ще намалее бързо през идните две-три десетилетия. Съотношението между хората над 65 години и работещото население ще достигне нива, които са сравними с тези в развитите икономики в Европа. Но брутният им вътрешен продукт на човек ще продължи да изостава значително.

Емиграцията е особено проблематична за икономическия растеж заради състава й. Обикновено младите, които са по-предприемчиви и по-добре образовани, е по-вероятно да напускат страните си в търсене на по-висок жизнен стандарт и по-добро качество на живот.

Тъй като работната сила се свива, а средната възраст на оставащите хора е по-висока, предпочитанията и нуждите на обществото се променят. На фона на ръста на дела от държавния бюджет, предназначен за социални грижи, ресурсите за образование и иновации са по-малко.

Има начини за справяне с тези демографски и икономически предизвикателства. Какви са те - вижте в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света