Фед остави лихвите без промяна и даде сигнал за запазването им и през 2020 г.

Централната банка на САЩ повтори позицията си, че икономическата активност се увеличава с умерена скорост благодарение на пазара на труда

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв остави непроменени лихвените проценти и сигнализира, че ще ги задържи на сегашните нива през 2020 г. на фона на стабилната икономика в предизборна година, съобщава Bloomberg.

„Комитетът преценява, че настоящата позиция на паричната политика е подходяща за подкрепа на устойчивото разширяване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията в близост до целта от 2%“, се казва в съобщение на Фед от сряда след двудневна среща.

От централната банка на САЩ заявиха, че ще продължат да следят данните за икономическите перспективи, включително в глобален мащаб, и приглушения инфлационен натиск.

Още по темата

Очаквано централните банкери оставиха целевия диапазон за лихвените проценти на ниво от 1,5% до 1.75% след три свивания на лихвите, които помогнаха за намаляване на опасенията, че икономиката може да пострада. Фед прогнозира, че политиката му ще остане подкрепяща растежа през следващите години, дори и САЩ и Китай да не са сключили сделка, и на фона на неяснотите около Brexit в очакване на изборите в четвъртък и неясната икономическа картина.

От Федералния резерв повториха позицията си, че икономическата активност се увеличава с умерена скорост благодарение на пазара на труда.

Рекордно дългата икономическа експанзия в САЩ продължава вече единадесетта година, което доведе безработицата до най-ниското й ниво от 1969 г., въпреки че не успя да осигури стабилна инфлация.

Новите тримесечни прогнози на Федералния резерв:

- Безработицата се очаква да бъде на ниво от 3,5% към края на 2020 г., както и в момента;

- Прогнозата за икономическия растеж е за 2% през 2020 г. и 1,9% през 2021 г., като оценките остават непромени спрямо предишния преглед;

- Инфлацията се очаква да достигне 2% през 2021 г., оставайки също непроменена спрямо предходната прогноза.

Джером Пауъл ще отбележи втората си годишнина като председател на Фед през февруари. Той издържа куп атаки от страна на президента Доналд Тръмп, който определи политиките на Фед като "нелепи" и "жалки" и призова за по-рязко намаляване на лихвите.

Намаляването на лихвените проценти от страна на Фед през тази година намали разходите за заеми и подтикна цените на акциите да достигнат до рекордни високи стойности.

Ръководството на Фед тази година намали лихвения процента с три четвърти процентен пункт, тъй като глобалният растеж се влоши, а настроенията на бизнеса бяха разклатени от несигурността по отношение на търговията. Пауъл окачестви тези съкращения, като начин да се запази силата на икономика в САЩ и да се осигури застраховка срещу по-голямо влошаване на обстановката.

Последни новини
Още от Начало