Русия със забрана да участва на Олимпийските игри и Световното по футбол

Страната получи четиригодишна забрана от Световната антидопингова агенция

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Русия получи четиригодишна забрана от Световната антидопингова агенция (УАДА) за всички големи спортни събития, съобщата BBC.

Това означава, че руското знаме и химн няма да бъдат позволени на събития като Олимпийските игри в Токио през 2020 г., Параолимпийските игри и Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Но атлетите, които могат да докажат, че не са замесени в допинговия скандал ще имат право да се състезават под неутрален флаг.

Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция взе единодушно решение по време на среща в Лозана, Швейцария.

Забраната дойде, тъй като Руската антидопингова агенция (РУСАДА) беше обявена за несъответстваща за манипулирани лабораторни данни, станали обект на разследвания през 2019 г.

УАДА обяви, че РУСАДА има 21 дни за обжалване на забраната. Ако това се случи, жалбата ще бъде насочена към Спортния арбитражен съд. Президентът на УАДА Крейг Рийди обясни, че решението е резолюция за справяне с руската допингова криза.

По време на Зимните олимпийски игри в Пхьончхан през 2018 г. общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг, след като страната получи забрана за Игрите през 2014 г. В Сочи руските спортисти спечелиха 33 медала, 13, от които - златни.

Въпреки забраната Русия ще може да се състезава на Европейското първенство по футбол през 2020 г., на което Санкт Петербург ще бъде домакин.

Последни новини
Още от Новини от света