Финландия може да има най-младия премиер в света

34-годишната Санна Марин спечели подкрепата на социалдемократическата партия

Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg

Само на 34-годишна възраст, Санна Марин е напът да влезе в историята като най-младия министър-председател в света, съобщава Bloomberg.

В неделя финландският социалдемократ спечели подкрепата на своята партия, като това се очаква да бъде потвърдено и във вторник. Марин ще трябва да управлява коалиция, съставена от 5 партии, която наскоро поиска оставката на предишния премиер на страната Анти Рине. Той бе свален от поста, заради стачки, свързани със заплащането в държавната пощенска компания.

Санна Марин е по-млада и от премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, която беше 37-годишна, встъпвайки в длъжност. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун бе под 30 години, когато наследи управлението на баща си през 2011 г. Най-младият управник в историята досега е Уилям Пит, който през 1783 г. едва на 24 години става министър-председател на Великобритания

Новият лидер на Финландия – третата по ред жена, която може да заеме тази позиция – ще поеме длъжността, след като в неделя управляващата коалиция се съгласи да продължи да работи заедно в името на прогреса на настоящата политическа система.

Бъдещият министър-председател ще бъде изправен пред трудно начало на поста, след като Рине напусна поста само 6 месеца след началото на първия му мандат.

Санна Марин имаше шанса да демонстрира своите лидерски умения по-рано през годината, когато заместваше предишния премиер, който се възстановяваше от тежко заболяване.

Парламентарната традиция във Финландия

Особеностите на парламентарната система на Финландия позволиха на 60 социалдемократи да изберат следващия премиер на страната. Предсрочните избори са далечна възможност и не се задействат автоматично с оставка на правителството. Нещо повече, партиите имат значителна свобода при избора на свои министри.

Марин заяви, че първата й задача като министър-председател ще бъде да възстанови доверието между партийните линии в коалицията.

„Има много какво да се направи, за да се възстанови доверието“, коментира тя пред журналисти след вота на партията. По нейните думи все още има обединение около общата политическа програма.

Междувременно кабинетът губи подкрепата на избирателите. Почти една четвърт от населението би гласувало за опозицията. Социалдемократическата партия и нейният основен съюзник Централната партия са подкрепени от малко над 10% от избирателите според последното проучване на YLE.

Правителството се надява да открие 60 000 нови работни места в подкрепа на фискалната политика на страната, но това обещание съвпада с охлаждането на финландската икономика.

Последни новини
Още от Новини от света