Въпреки бързата мобилизация бизнесът не може да се справи сам с климатичните промени

Нямаме време да чакаме отделните компании да предприемат собствени ходове за устойчиво развитие, подчертава бившият директор на Unilever

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Климатичните промени се ускоряват. За да избегнем катастрофални повишения на температурата, трябва сега да ограничим въглеродните си емисии и да започнем бърз ход към нетни нулеви емисии до 2050 г. Това е предизвикателно, но не трябва да се обезкуражаваме. Във важни аспекти отговорът ни също се ускорява, пише за Financial Times Пол Полмън, бивш главен изпълнителен директор на Unilever.

Климатичното възмущение достига нови, глобални висоти, като милиони граждани излязоха на улицата, за да поискат действия. По-малко обсъждан е фактът, че бизнесът се мобилизира много по-бързо, отколкото някой очакваше. Това има голямо значение. Корпоративният активизъм е преломният момент, от който се нуждаем.

Повечето правителства все още се движат твърде бавно и въздействието на протестите има своя лимит. Частният сектор може както да унищожи планетата, така и да я възроди. Въпреки че все още има твърде много „зелено промиване”, ако погледнете внимателно, ще видите промяната.

Още по темата

От септември насам повече от 100 мултинационални компании - от Ikea до L’Oréal и Hewlett-Packard - обявиха цели, които да помогнат за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Дори големи замърсители, като Maersk, най-голямата в света корабоплавателна компания, индийската Mahindra Steel и Dalmia Cement, се качват на борда, поставяйки явно предизвикателство. 

Нямаме обаче време да чакаме отделните компании да предприемат собствени ходове за устойчиво развитие. Трансформирането на разпространени корпоративни поведения, които опустошават планетата, изисква цели индустрии да се движат заедно и бързо. Полмън изразява гордостта си с постигнатото от Unilever през десетилетието му като главен изпълнителен директор, но подчертава, че никоя компания не може сама да задвижи реформата с достатъчни мащаб и бързина. "Нуждаем се от смели, отраслови коалиции за промяна", подчертава той.

Целия материал четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света