Дания: Банките имат нужда от политическа помощ, за да оцелеят

Голямото предизвикателство пред банковия сектор е навлизането на технологичните гиганти

Снимка: Michael Short Снимка: Michael Short

Първо беше финансовата криза от 2008 г. После настъпиха годините на отрицателните лихви. Сега банките се сблъскват със следващото предизвикателство, което според финасовите регулатори ще промени изцяло играта, пише Bloomberg.

Йеспер Берг, ръководител на датския регулатор, твърди, че следващата голяма заплаха за банките е бързото навлизане на големите технологични компании в света на финансовите услуги. По негови думи конкурентният инструмент за тях са личните данни, а играта далеч не е равнопоставена.

“Банките са силно ограничени по отношение на това какво могат да правят с данните, дори използването им по линия на бизнеса, да не говорим за споделяне”, посочи Берг в интервю в Копенхаген.

Според Берг политическата намеса може да бъде пътят напред.

“Най-големият проблем, който се нуждае от решение на най-високо политическо ниво, е дали правилата за споделянето и използването на лични данни трябва да се уеднакват, или трябва да се запазят различията”, смята Берг.

Още по темата

Гигантите

“Заради огромния набор от информация, който събират, технологични гиганти като Google, Amazon или Alibaba вече имат конкурентно предимство пред банките”, заяви Берг.

Според доклад от февруари на Борда за финансова стабилност (FSB) личните данни на потребителите, които големите технологични компании извличат от социалните медии, в комбинация с достъпа на индустрията до евтино финансиране означават, че те “биха могли да постигнат много бързо развитие във финансовата индустрия”.

Китай

В доклада на FSB от февруари се посочва, че премахването на бариерите за навлизане на големи технологични компании може да навреди на финансовите услуги. Като пример институцията посочва Китай, където едва 2 големи технологогични компании държат 90-процентен дял от пазара на мобилни плащания.

“Големите компании живеят от продажбата на информация за вас и за мен, така че те могат да таргетират много по-точно”, посочва още Берг.

Според него компаниите, които предлагат заеми или приемат депозити, трябва да имат същите лицензи и да бъдат третирани по същите правила, както и банките. 

Последни новини
Още от Новини от света