Илон Мъск се размина с глоба за клевата за 190 млн. долара

Изходът е триумф за шефът на Tesla, чието импулсивно поведение в редица случаи миналата година предизвика засиленото внимание на федерални регулатори и акционери в Tesla

Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Шефът на Tesla Илон Мъск беше оневинен по процеса за клевета, започнал срещу него в Лос Анджелис по-рано тази седмица, съобщава investor.bg. Журито на федералния съд отхвърли иска за 190 млн. долара на британски спелеолог, когото Мъск нарече „педофил“ в Twitter.

Единодушната присъда на журито, състоящо се от пет жени и трима мъже, беше обявена след около 45-минутни разисквания в четвъртия ден от процеса срещу Мъск. Според правни експерти това е първото дело за клевета, заведено от частно лице заради коментари в Twitter, по което се произнася съдебно жури.

Изходът е триумф за Мъск, чието импулсивно поведение в редица случаи миналата година предизвика засиленото внимание на федерални регулатори и акционери в Tesla.

Решението на журито изглежда вдига правния праг за оспорване в съда на клеветнически коментари в Twitter, каза адвокат Л. Лин Ууд, който оглави екипа от защитници на ищеца Върнън Ансуърт. „Тази присъда поставя репутацията на всички в опасност“, допълни Ууд пред репортери след обявяването на решението на съдебното жури.

48-годишният Мъск, който свидетелства през първите два дни на процеса в своя защита и се върна в съда в петък, за да изслуша заключителните пледоарии, напусна съдебната зала след присъдата, като заяви: „Вярата ми в човечеството е възстановена“.

Пред сградата на съда 64-годишният Ансуърт заяви, че се е примирил с поражението си. „Приемам присъдата на журито, понасям я твърдо и продължавам живота си“, каза той.

„Това не е присъдата, която искахме. Но това е краят на пътя и сега затваряме тази глава“, заяви Ууд. Според него обаче процесът е бил от значение, тъй като е помогнал за заличаването на петното върху репутацията на Ансуърт.

Съдебното дело е резултат от конфликт между Мъск и британския спелеолог, който прекарва част от времето си в Тайланд и стана известен с ръководната си роля в координирането на успешната операция по спасяването на 12 момчета и техния треньор по футбол от наводнена пещера в страната през юли 2018 г.

Ансуърт иронизира Мъск в интервю за CNN заради изпращането на мини подводница, която така и не била използвана на място. Спелеологът нарече намесата на бизнесмена „пиар трик“, след което препоръча на технологичния предприемач „да си я сложи там, където ще го заболи“.

Повече по темата четете в investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света