Японската централна банка може да си отдъхне след отпуснатите фискални стимули

Тази седмица японският премиер обяви въвеждането на пакет от стимули за подкрепа на икономиката

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Stefan Wermuth Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Stefan Wermuth

Икономистите не са единни относно това дали и с колко новият пакет стимули на японския премиер Шиндзо Абе ще насърчи растежа, но в едно отношение за момента всички са съгласни: Японската централна банка може да си отдъхне, пише Bloomberg.

Пакетът, обявен в четвъртък от японския министър-председател, включват 13,2 трлн. йени за мерки за подкрепа на икономиката, която според прогнозите ще се свие през това тримесечие. Но точната времева рамка за тези допълнителни разходи не е ясна.

Според икономист на SMBC пакетът стимули ще помогне на японската икономика да нарасне с повече от 1,5% през следващата фискална година. По-песимистична обаче е прогнозата на икономист в Macroeconomics, който смята, че стимулите няма да помогнат на японската икономика да избегне техническа рецесия.

Още по темата

Това, което е ясно, е че сега Японската централна банка ще има повече пространство да запази облекченията в режим на задържане. Централната банка вече изкупи активи, струващи повече от цялата японска икономика, за да подкрепи растежа и инфлацията, като ефектите от тези мерки обаче натежаха на банковия сектор. Банката предпочита да премине към следващи мерки в случай, че те са наистина необходими.

Очаква се японската икономика да се свие през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg 

Дори преди стимулите на правителството да бъдат окончателно финализирани от JPMorgan обясняваха на клиентите си, че те не бива да очакват допълнителни улеснения от ЯЦБ този месец или следващата година.

Barclays отиде дори по-далеч, като посочи, че централната банка на Япония най-вероятно ще запази паричната си политика без промяна до края на март 2022 г.

За някои икономисти пакетът е отражение на глобалната необходимост от по-голяма фискална помощ за поддържане на растежа. Правителствата вече не могат да разчитат за това само на централните банки.

„Ние твърдим, че фискалната политика трябва да има доминираща роля в икономическата ни политика, измествайки монетарната“, посочва икономист на Goldman Sachs. Според него икономическия пакет на правителството доказва, че Япония се движи именно в тази насока.

 

Последни новини
Още от Новини от света