Франция се подготвя за обща стачка

Десетки хиляди държавни служители възнамеряват да излязат на протест срещу планираната пенсионна реформа. Правителството се опасява от възникването на безредици

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Франция се подготвя за най-големите протести от началото на кризата с „Жълтите жилетки“ преди година. В сряда вечер влаковите връзки и по-голямата част от метрото в Париж бяха спрени. За четвъртък са заявени около 250 демонстрации, пише германското издание Die Zeit.

Общата стачка в държавната администрация вероятно ще доведе страната до временен блокаж. В протестите участие ще вземат и наземните екипажи на летищата. Стачки ще има и в болници, училища, на местата за са сметосъбиране и в парижкия крайградски трафик. Пътуванията с влак е и полетите между Германия и Франция също са засегнати.

Протестите са срещу плановете за пенсионна реформа на френския президент Еманюел Макрон. Той смята да опрости остарялата пенсионна система на Франция, която включва повече от 40 различни пенсионни схеми. Много от тях обхващат непоследователна възраст за пенсиониране и различни начини на изплащане. Той казва, че системата е несправедлива и твърде скъпа. Макрон призовава за единна, основана на точки система, при която всеки пенсионер има еднакви права за всеки долар, който депозира. Работниците пък са обезпокоени, че след пенсионирането си ще им се наложи да работят по-дълго и да печелят по-малко.

Още по темата

Министерството на вътрешните работи се опасява от безредици и затяга масово мерките за сигурност. Само в Париж са разположени около 6 хил. полицаи. Всички магазини, кафенета и ресторанти по маршрута на планирания митинг в четвъртък ще бъдат затворени. Властите са забранили и протести на Шанз-Елизе, около президентския дворец, парламента и катедралата Нотр Дам.

Още по темата

Туристи са посъветвани да отложат посещението си на Айфеловата кула, тъй като стачката в четвъртък може да попречи на достъпа до нея. От Лувъра обявиха, че могат да отворят за посещението по-късно през деня. Хотели в Париж съобщиха, че са получили многобройни анулирания на резервации преди стачката. Редица туристи решиха да се откажат от почивката си в Париж.

Последни новини
Още от Новини от света