Падат задръжките на германските банки да въвеждат отрицателни лихви за всички клиенти

След като няколко банки в страната предприеха подобен ход, очакванията са за верижна реакция

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

След пет години на отрицателни лихви, наложени от Европейската централна банка, германските кредитори са готови да прекрачат и последното табу: начисляване на отрицателни лихви на всички клиенти физически лица, започвайки най-напред със сметките в евро, съобщава Bloomberg.

Въпреки че много банки са въвели вече отрицателни лихви за клиентите си от сегмента „Банкиране на дребно“, то те се отнасяха само за депозитите от над 100 хил. евро. Това вече се променя, след като един малък кредитор, намиращ се близо до Мюнхен, планира да наложи ставка от минус 0,5% за всички депозити за нови клиенти. Друга банка в източната част на страната въведе вече подобна практика, а трета обмисля въвеждането дори и на по-голяма отрицателна лихва.

Кредиторите се подготвят за продължителен период на отрицателни проценти, тъй като европейската икономика се забавя. През септември Европейската централна банка намали депозитната ставка до -0,5% от -0,4%. Въпреки че има някои изключения, годините на ниска доходност оставят по-малко възможности за компенсиране на разходите за лихвите към ЕЦБ.

Още по темата

„Вратите са отворени за отрицателните лихви и скоро може да видим верижна реакция“, коментира Фридрих Хайнеман от Института за икономически изследвания ZEW.

Германските кредитори отдавна се противопоставят на прехвърлянето на отрицателните лихви върху клиентите физически лица загрижени, че ще получат удар по репутацията си в страна, в която хората спестяват много повече от разполагаемия си доход, отколкото на други места в Европа. Нивото на спестявания в страната е било около 10% през 2017 г., което е почти два пъти по-голямо от средното за еврозоната, според Deutsche Bank.

Кредиторите, които прехвърлят отрицателните ставки на ЕЦБ върху клиентите, обикновено правят това само за големи компании или заможни клиенти и за депозити над определн праг. Сега регионалната банка Volksbank Raiffeisenbank Fuerstenfeldbruck е сред първите, които променят тази практика. От банката са заявили, че ще наложат отрицателна ставка от 0,5% за новите си клиенти.

Според икономисти отрицателните лихви са сигнал за новите клиенти, че банките не се нуждаят от техните пари.

Последни новини
Още от Новини от света