Китай повишава значително целта си за продажби на електромобили

Правителството със законопроект електрическите автомобили да станат масови

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китай увеличи целите си за продажби на електрически автомобили до 2025 г. , тъй като правителството се опитва да насърчи индустрията, която сигнализира за спад, съобщава Bloomberg.

Страната иска 25% от новите автомобили, които ще бъдат продадени до 2025 г. да са електрически, според законопроект публикуван от Министерството на индустрията и информационните технологии. Последната цел на индустрията от 2017 г., която призовава за нови електрически превозни средства – изцяло електрически, автомобили с горивни клетки, както и зареждащи се хибриди – да представляват над 20% от продажбите на превозни средства до 2025 г.

Въпреки че търсенето на електрически автомобили нарасна бързо през последните години в Китай, те все още представляват 5% от продажбите на автомобили в страната. След като правителството оряза субсидиите, продажбите на електрически автомобили намаляваха четири поредни месеца.

Целевите сигнали са в това, че електрическите автомобили остават приоритет за правителството, което се бори със замърсяването и намаляването на зависимостта от вноса на петрол. Въпреки това регулаторите продължават да се сблъскват с натиск да намалят държавната си подкрепа, тъй като това може да доведе до балон в индустрията.

Още по темата

„Докато правителствата, включително и това на Китай, се отдръпват от субсидиите, техните политики все още са най-големият двигател на търсенето на електрически автомобили“, коментира Колин Маккерчър, анализатор в BloombergNEF по време на срещата на върха в Китай. Китайската страна популяризира електрическите коли с политики като освобождаване от данък, отстъпки при лотарията с регистрационни табели, както и намаляване на ограниченията за автомобилите.

В предишния вариант на законопроекта правителството призовава 60% от продажбите да са на електрически автомобили до 2035 г. В сегашния вариант целта за 2035 г. е премахната. В него се посочва, че електрическите автомобили ще започнат да се предпочитат масово, автомобилите с горивни клетки ще бъдат достъпни за всички, а всички превозни средства, използвани в обществения сектор, ще бъдат електрически.

„Винаги съществува несигурност при навлизането на иновативни технологии и е по-разумно да се постави цел, която е за близък период, както е и при този законопроект “, съобщи Куи Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация за пътнически превозни средства.

Китайският автомобилен пазар преживява продължителен спад, който завлече глобалният сектор на електрическите автомобили, тъй като страната осъществява около половината от продажбите на електрически автомобили в света.

Последни новини
Още от Новини от света