Доналд Тръмп е готов да отложи сделката с Китай за след изборите в САЩ

Случващото се на търговския фронт през последните 24 часа влошава оптимизма на инвеститорите

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп сигнализира, че е готов да изчака още една година, преди да постигне търговско споразумение с Китай, като постави под съмнение вероятността за постигане на споразумение на първа фаза до седмици между Вашингтон и Пекин, съобщава Bloomberg.

“Нямам краен срок“, каза той пред журналисти във вторник в Лондон, когато го попитаха дали иска споразумение до края на годината.

Акциите в Европа регистрират понижения в цените си, тъй като коментарите на Тръмп показват, че няма спешност за постигане на сделка до 15 декември, въпреки че министърът на търговията Уилбър Рос нарече в понеделник този срок „логичен“. Администрацията на Тръмп заплашва да наложи мита на Китай именно от 15 септември, ако няма сделка до тогава. Новите налози ще засегнат американските потребите точно преди декемврийските празници, тъй като ще бъдат засегнати смартфоните, играчките и детските дрехи.

Още по темата

Случващото се на търговския фронт през последните 24 часа влошава оптимизма на инвеститорите, че Тръмп ще намали напрежението около митата.

В понеделник администрацията му неочаквано обяви планове за възстановяване на митата за стоманени и алуминиеви доставки от Бразилия и Аржентина, след което заплахи за мита на стойност 2,4 милиарда долара бяха отправени и към Франция. Между тези новини се прокрадна и тази, че САЩ обмислят да увеличат обхвата на митата, насочени срещу Европейския съюз заради субсидиите на Airbus.

Вместо да намалява търговското напрежение, Тръмп показва увереност, че въвеждането на мита са добри за Америка.

Щатските пазари са нараснали с 21% след първоначалното обявяване на митата в началото на 2018 г., написа Тръмп в понеделник в Twitter.

В реч пред репортери Доналд Тръмп дори намекна, че може да е по-добре да се изчака да минат президентските избори в САЩ през ноември 2020 г., преди да се сключи сделка с Китай.

Междувременно капиталовите пазари отчетоха рекорди през миналия месец заради оптимизма, че ще има примирие след 20-месечна търговска война между двете най-големи икономики в света, довела до двустранни мита за около 500 милиарда долара.

Последни новини
Още от Новини от света