Ще преодолее ли Германия забавянето чрез коледното пазаруване?

9000 мениджъри оценяват ситуацията за германската икономика като малко по-оптимистична. Но все пак засега тя остава в състояние на слабост

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Компаниите в Германия са по-оптимистично настроение по отношение на своето настоящо и бъдещо икономическо положение. Това сочи индексът за бизнес климата в Германия Ifo, който през ноември се повиши леко от 94,7 на 95,0 пункта. Като цяло Институтът за икономически изследвания очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 0,2% през четвъртото тримесечие. Това прави нагласите на икономистите от института по-положителни спрямо тези на експертите от Бундесбанк, чиито прогнози са за стагнация през четвъртото тримесечие, пише германското издание Die Zeit.

Всъщност индексът Ifo отразява едно противоречие в икономиката. Производственият сектор все още е в рецесия. Предприемачите в Германия са недоволни от настоящия си обем от поръчки, заяви президентът на института Клеменс Фуест. "Компаниите планират да свият производството си допълнително".

В търговията обаче индексът се повиши „забележимо“, заявиха от института. Една от причините за това би могла да бъде предстоящото потребление покрай Коледа. Фирмите в сектора на услугите също се оказаха „по-доволни от текущата ситуация в бизнеса си“ и отправят поглед към бъдещето с надежда след четири месеца, изпълнени с пазарен скептицизъм.

Търговският спор остава риск

В областта на процъфтяващата строителна индустрия настроението леко отслабна. През първите девет месеца на 2019 г. компаниите от сектора са получили почти 10% повече поръчки, отколкото за същия период на предходната година, съобщава Федералната статистическа служба. През септември броят на поръчките отчита такъв ръст, какъвто не е имало от 1995 г. Така пред строителната индустрия стои перспективата да продължи да бъде важен стълб на най-голямата европейска икономика.

Германската икономика е "устойчива, но слаба", коментира икономистът от DekaBank Андреас Шойрле. "За промяна все още е твърде рано", тъй като не е постигнат желаният консенсус в търговския спор между САЩ и Китай, както и между САЩ и Европа. "Автомобилните такси продължават да висят като Дамоклев меч над германската автомобилна индустрия."

Германия едва пребори рецесията през лятото. През 2018 г. брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0, 2%. След това е нараснал с 0,1% заради потребителския интерес, продължаващия бум в строителството и възстановяването на износа с 0,1%.

Институтът Ifo проучва около 9 хил. компании ежемесечно. Те ще имат задачата да оценят текущото състояние на бизнеса си и да изразят очакванията си за следващите шест месеца.

Последни новини
Още от Новини от света