Демонстранти: Доналд Тръмп, освободете Хонконг!

В Хонконг силите за сигурност отново са използвали сълзотворен газ срещу демонстранти през нощта. Демократичното движение се обръща към Доналд Тръмп

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

В Хонконг през нощта са избухнали жестоки сблъсъци между демонстранти и полиция. За първи път след местните избори през миналия уикенд силите за сигурност са използвали сълзотворен газ, пише германското издание Die Zeit.

След това в ранната сутрин на неделя се е провел митинг, насочен срещу употребата на сълзотворен газ, в който са участвали семейства с деца и възрастни граждани. „Без сълзотворен газ, спасете децата ни“, пишеше на плакати.

Продемократичните протестиращи са отнесли американски знамена в американското консулство по-късно тази сутрин в знак на благодарност за законите, които защитават правата на човека в Хонконг, подписани в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп. Някои демонстранти са държали транспаранти с надпис "Доналд Тръмп, моля, освободете Хонконг" и "Нека отново направим Хонконг велик". Това е било намек за обещанието на Тръмп да направи Америка отново велика.

Още по темата

В Хонконг от юни протичат продемократични демонстрации. На местните избори преди седмица продемократичните кандидати постигнаха сериозна победа. Лидерът на Хонконг Кари Лам продължава да отказва да изпълни исканията на демонстрантите, които включват свободни избори за нейния кабинет и парламент и независимо разследване на полицейското насилие.

По време на протестите през последните месеци са възникнали многократни прояви на бунтове и полицейско насилие. Това се адресира към върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. В изявление в South China Morning Post в събота тя призова правителството на Хонконг да проведе "независимо и неутрално съдебно разследване на сигналите за извънредна полицейска бруталност". Китайското представителство в ООН обвини Бачелет, че се намесва във вътрешните работи на Китай и насърчава "демонстрантите" в Хонконг към "по-нататъшно радикално насилие".

Последни новини
Още от Новини от света