Годината е 2019 г., но акциите могат да я усещат и като 1998 г.

Фондовият пазар отчита нови и нови рекорди заради манията на инвеститорите към технологиите

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Ако харесвате исторически паралели, както аз, и по-специално за пазарите, ето един интригуващ: Това, което се случва през 2019 г. много прилича на случилото се през 1998 г, пише Нир Кайсар в свой коментар за Bloomberg.

Очевидните прилики са, че и преди и сега американският президент е изправен пред заплахата от импийчмънт на фона на силна икономика и нарастващи капиталови пазари. Дори сериалът „Приятели“ е популярен и до днес, също както едно време. 

Когато Камарата на представителите на САЩ започна процедура по импийчмънт срещу Бил Клинтън през октомври 1998 г. тогавашната икономическа експанзия на САЩ се приближаваше до най-дългата в историята и ще се доказа като такава само година по-късно. Разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп също съвпада с необичайно дълга експанзия, която изпревари бума от ерата на Клинтън миналото лято.

Още по темата

Друго сходство е, че Федералният резерв намали краткосрочните лихви три пъти тази година, както през 1998 г, за да предотврати опасенията, че икономиката се забавя. И двата пъти необходимостта от тези съкращения далеч не беше очевидна, тъй като целите на Фед за максимална заетост и стабилност на цените изглеждат изпълнени. Безработицата е на ниво от около 3.7% през първите десет месеца на тази година в сравнение с 4.5% за същия период през 1998 г.

Да погледнем към пазара на акции. Фондовият пазар отчита нови и нови рекорди заради манията на инвеститорите към технологиите. През 1998 г. всеки възможен бизнес - от стоки за домашни любимци до хранителни продукти и играчки - създаде собствен уебсайт и нарече себе си технологична компания. Звучи ли ви познато? 

Технологичните ентусиасти отново са на ход. Индексът NYSE FANG+ днес е толкова технологичен, колкото беше индексът Nasdaq 100 в края на 90-те години, приютяващ любимци на инвеститорите като Tesla, Netflix, Amazon, Facebook и Google. Възвръщаемостта на индекса NYSE FANG+ достига 23,2% на годишна база от октомври 2014 г., като в това влизат и дивидентите. Това е с 11,8 процентни пункта годишно повече от индекса S&P 500 за същия период - почти същия марж, с който Nasdaq 100 изпревари S&P 500 за същия период през ноември 1998 г.

Тези прилики, разбира се, са случайни, но си струва да се вземе предвид това, което последва през ноември 1998 г. През следващите 16 месеца икономиката, фондовата борса и технологичните акции напредваха без да се взимат под значение политическите циркове, които стават около тях. Nasdaq 100 спечели още 183% от декември 1998 г. до март 2000 г. След това последва срив в цената на технологичните книжа.

Това не означава, че краят на ерата FANG предстои. Напротив, 1998 г. е добро напомняне, че ако инвеститорите, които успяват да стоят по-далеч от "манията" да купуват определени акции, могат да се окажат катализатор за това възходящият тренд да продължи по-дълго. 

 

Последни новини
Още от Новини от света