Националистическите лидери в Източна Европа имат нова мания - златото

Треската за злато отразява стъпките на Русия и Китай за диверсифициране на резервите

Снимка: Michaela Handrek-Rehle Снимка: Michaela Handrek-Rehle

Златото е всичко, за което националистическите лидери в Източна Европа могат да говорят през последно време.

Тази седмица полското правителство се похвали с икономическата си мощ, след като финализира репатрирането на сто тона от благородния метал. В Унгария премиерът Виктор Орбан, който е противник на имиграцията, укрепва притежанията на актива-убежище, за да засили сигурността на резервите си.

Треската за злато отразява стъпките на Русия и Китай за диверсифициране на резервите, надвишаващи 3 трлн. долара, от американската валута на фона на растящото геополитическо напрежение със САЩ. Мотивите в бившето комунистическо крило в Европа са различни.

Да вземем последния пример. Бившия словашки премиер Роберт Фицо, който се връща на власт с гръм и трясък, призовава парламента да задължи централната банка да прибере в страната запаси от злато, съхранявани във Великобритания.

Причината? "Понякога международните ви партньори може да ви предадат", казва Фицо, като дава за пример договора от 1938 г. между Франция, Великобритания, Италия и Германия, позволяващ на Адолф Хитлер да анексира част от Чехословакия, или в по-ново време – отказът на Английската централна банка да върне златните резерви на Венецуела заради политически различия.

„Едва ли можете да се доверите дори на най-близките си съюзници след Мюнхенското споразумение. Гарантирам, че ако нещо се случи, няма да видим и един грам от това злато. Да го направим колкото се може по-скоро“, каза Фицо пред репортери.

Словашкият премиер направи изявлението въпреки факта, че Великобритания е един от най-близките съюзници на Словакия след рухването на съветската империя, като улесни пътя й към Европейския съюз и НАТО. Фицо заяви, че Brexit и рискът от световна икономическа криза поставя словашките запаси от злато във Великобритания в опасно положение.

Вижте целия материал на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света