Прогноза: Паундът ще е сред най-добре представящите се валути през 2020 г.

Британската валута е поскъпнала с близо 8% от септември насам

Снимка: Jennifer West/Bloomberg Снимка: Jennifer West/Bloomberg

Бичите настроения за британската лира се увеличават, тъй като инвеститорите стават все по-уверени, че управляващите консерватори ще спечелят изборите във Великобритания през следващия месец, съобщава Bloomberg.

Фондовете все повече залагат на паунда, вярвайки, че той ще се засили, след като партията на Борис Джонсън разшири преднината си спрямо лейбъристите в последното проучване за изборите, които трябва да се проведат на 12 декември.

BlackRock и Goldman Sachs Group са сред компаниите на Wall Street, които смятат, че ако Джонсън ще успее да спечели и да прокара сделката за Brexit, лирата ще е сред най-добре представящите се валути през 2020 г.

Още по темата

„Ние сме в най-ранния етап на устойчиво рали“, заявява Стивън Джен, основател и главен инвестиционен директор на Eurizon SLJ Capital. Според него общите избори имат добър шанс да постигнат здравословно мнозинство за консервативната партия, като при ясен резултат очакванията са в края на годината една лира да се разменя за 1,35 долара.

Британската валута вече е възстановила част от загубите си, след като достигна тригодишно дъно през септември, но напредна с близо 8% оттогава, благодарение на перспективата за прекратяване на несигурността около Brexit. Bank of America Merrill Lynch очаква лирата да достигне ниво от 1,39 долара до края на 2020 г., а Goldman Sachs прогнозира ръст от над 4% спрямо еврото до края на първото тримесечие на следващата година.

От Adrian Lee & Partners, които управляват активи на стойност над 15 млрд. долара, смятат, че обещанието за приключване на процеса по Brexit „дава възможност за покупки на британска валута, а не за продажби“.

На опозиционния пазар търсенето на договори за покупки на лири надвишава тези за продажба с 50% от октомври насам.

Не всички обаче са оптимистично настроени и от Algebris Investments предупреждават, че има дългосрочни заплахи за британската икономика, което означава, че лирата може да остане под натиск в дългосрочен план.

Паундът е сред най-добре представящите се валути от септември насам. Графика: Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини от света