Анализатор: Успокоението в автомобилната индустрия може да се окаже измамно

Според Джон Мърфи заплахата от американски мита върху вноса на автомобили и авточасти все още е жива

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Рискът от потенциални американски мита върху вносните автомобили и авточасти все още не е напълно заличен, въпреки че някои го приемат за такъв, предупреждава анализатор на BofA, цитиран от Bloomberg.

“Тъй като на 14 ноември не бяха предприети или обявени действия, когато всъщност изтече 180-дневното отлагане на митата, обявено от американския президент Доналд Тръмп през май, мнозина приеха заплахата за заличена“, обяснява анализаторът Джон Мърфи.

Още по темата

Според него обаче съществува реалната възможност чувството на сигурност в индустрията да е измамно, тъй като все пак Тръмп може да наложи тези мита по всяко време на търговските преговори с Китай, задълбочавайки допълнително глобалната несигурност.

По думите на Мърфи Европа е най-сериозно заплашена от въвеждането на подобни мита, докато рискът за Япония и Корея е по-малък.

„Според Центъра за автомобилни изследвания налагането на митата ще увеличи с около 2750 долара цената на едно превозно средство, като продажбите ще се свият с приблизително 1,3 млн. бройки“, добавя Мърфи.

Последни новини
Още от Новини от света