Абеномиката вече не е глобален феномен

Японската икономика се превърна в полезен урок и предупреждение за останалата част от света

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images/Bloomberg Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images/Bloomberg

Често повтаряна шега сред икономистите е, че има четири вида икономика: развита, развиваща се, Аржентина и Япония. Шегата се нуждае от актуализиране: докато Аржентина все още е затънала в традиционните си проблеми, Япония вече не е толкова необичайна икономика, пише Financial Times. 

Отчасти това се дължи на успеха на Шиндзо Абе, вече най-дълго служилият японски премиер, и неговите знакови икономически реформи, известни като Абеномикс. По-песимистичното обяснение е, че другите развити страни все повече приличат на Япония. Това прави Абеномиката едновременно полезен урок и предупреждение за останалата част от богатия свят.

Още по темата

Второто десетилетие на века не трябва да се помни като поредното изгубено за Япония. То представляваше повратна точка за третата по големина икономика в света. Темпът на номинален растеж, който отразява промените както в размера на икономиката, така и в цените, е по-висок, откакто Абе започна реформите си. Съотношението на държавния дълг спрямо националния доход се стабилизира за първи път от десетилетия.

Абеномиката се основаваше на идеята за "трите стълба": по-високи разходи от правителството, разхлабена парична политика от Японската централна банка и пакет от структурни реформи за повишаване на дългосрочния темп на растеж на икономиката. Целта беше да се избави страната от двете десетилетия на почти стагнация и постоянна дефлация. Паричните и фискални стимули, стартирани, когато Абе стана министър-председател, изглежда сработиха бързо. Растежът е стабилен, макар и не впечатляващ.

Инфлационната цел така и не беше постигната, като растежът на цените остава упорито нисък. И все пак Япония вече не е единствена в това: европейските и американските централни банкери също се затрудняват в постигането на целите си за инфлацията. Абеномиката не може да бъде набедена за глобален феномен. Останалият свят също се бори със застаряващото население и по-ниските темпове на растеж на производителността.

Целия анализ четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света