Япония и Южна Корея подновиха договор помежду си след натиск от страна на САЩ

Тригодишното споразумение демонстрира способността на двете съседни страни да си сътрудничат

Снимка: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg Снимка: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg

Япония и Южна Корея постигнаха споразумение в последната минута, за да спасят изтеклия си договор за споделяне на разузнавателна информация след мощен натиск от страна на администрацията в кабинета на Тръмп, чието усилие бе да укрепи мрежата на азиатския съюз, съобщава Bloomberg.

Южна Корея временно ще отложи плановете си да се оттегли от споразумението, също така ще оттегли и жалба, отправена към Световната търговска организация срещу Япония. Това заяви Ким Ю-гюн, първи заместник-съветник по националната сигурност на Южна Корея, по време на брифинг, шест часа преди договорът да изтече.

Тригодишното споразумение се счита за важно, тъй като демонстрира способността на двете съседни страни да си сътрудничат помежду си, независимо от Вашингтон за заплахи, идващи от Китай и Северна Корея.

Още по темата

Йоичи Иида, директор по търговския контрол към японското министерство на икономиката съобщи, че Япония и Южна Корея започват преговори за контрол върху износа, осъществяван от Токио. Южна Корея поиска разхлабване на юздите, което се възприе като политически инструмент, подкопаващ доверието.

И двете страни се опитаха да покажат, че са в състояние да приемат гледната точка на своя съсед.

„Вярвам, че Южна Корея е взела решение от стратегическа гледна точка“, каза японският министър-председател Шиндзо Абе, а Ким Ю-гюн бе на мнение, че японското правителство е изразило разбиране, относно ходовете на Сеул.

Взетото решение от двете държави бележи рязък обрат в напрежението, съществуващо помежду им, което през последните години достигна нови висоти, отразявайки се на търговията, туризма и отношенията им с техния основен съюзник САЩ.

Съединените щати предприеха усилие, макар и закъсняло, да спасят сделката, включващо визита на американския министър на отбраната Марк Еспер в Сеул, както и обаждане в корейската столица от страна на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Американският президент Доналд Тръмп настоя за увеличаване на финансирането на войските, както и за търговски отстъпки, които да осигурят поддържането на многостранните отношения. Еспер и Помпео бяха изправени пред трудната задача да поискат от Южна Корея да направи компромис с Япония, като същевременно изпълниха исканията на Тръмп за петкратно увеличаване на военното финансиране.

По-рано тази година Япония отстрани Южна Корея от своя „бял списък“ на надеждни дестинации за износ като ограничи вноса на няколко суровини, жизненоважни за производството на високотехнологичната промишленост в Южна Корея. Този ход се случи след поредица от съдебни решения в Южна Корея, които настояват японските компании да компенсират корейските работници, принудени да работят по време на окупацията на Япония на полуострова през 1910-1945 г.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света